El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran, ha qualificat aquest dimecres d'"ignorants" els dirigents polítics que han criticat la decisió del Govern espanyol d'autoritzar a Catalunya a refinançar el seu deute.

"La ignorància és molt atrevida", ha subratllat en declaracions a Catalunya Ràdio recollides per Europa Press, després de carregar especialment contra la reacció de l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón (PP).

Per explicar-se, Duran ha utilitzat una expressió madrilenya, ha destacat que barregen "churras con merinas" perquè, en opinió seva, desconeixen el que significa refinançar el deute i ampliar la capacitat del deute.

"Allà no hem anat a buscar res que no sigui nostre, i és més, encara no ens han donat el que ens pertany", ha recalcat el dirigent de CiU, qui ha emplaçat la resta de presidents autonòmics a seguir els passos del Govern presentant un pla de retallada del dèficit de, com a mínim, un 10%.

"Estic segur que també en això ens quedarem sols", ha vaticinat Duran, qui ha reconegut que negocien amb l'Estat mecanismes per aconseguir més recursos, tot i que no ha concretat més detalls sobre aquestes converses.

Sobre el magatzem temporal de residus nuclears (ATC), Duran ha assenyalat que Zarra té més possibilitats que Ascó per acollir-lo, d'acord amb les converses que ha mantingut amb el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián.

Tot i que CiU manté el seu rebuig a la ubicació del magatzem a Ascó, ha aclarit que si a Catalunya hi hagués una resposta diferent de la que hi ha hagut fins ara el Govern podria canviar de criteri.

En relació amb la consulta sobiranista de Barcelona del 10 d'abril, ha afirmat que ara sap que votarà si així es decideix: "En el paper posaré que estic d'acord que Catalunya tingui el dret a l'autodeterminació i que, a l'exercici d'aquest dret i en la seva sobirania opto per la confederació a nivell d'Estat".