Figueres

Nadal en dol: com viure les festes després de la pèrdua d’un ésser estimat

Àltima organitza la xerrada en línia i gratuïta per a ttothom «És Nadal... i a casa hi ha una cadira buida» a càrrec d’Inma Ferrer, metge psicoterapeuta especialitzada en dol i pèrdues per malaltia i mort

«Durant el Nadal, els records i les emocions són molt presents i resulta complicat combinar l’alegria i l’enyorança»

«Durant el Nadal, els records i les emocions són molt presents i resulta complicat combinar l’alegria i l’enyorança» / Àltima

Emporda.info

Davant la proximitat de les festes de Nadal, Àltima organitza, un any més, la conferència És Nadal... i a casa hi ha una cadira buida, dirigida a les persones que han patit la pèrdua d’un ésser estimat i es troben en una situació de dol. La xerrada, que tindrà lloc el proper dimecres 14 de desembre a les 18.30 hores, és gratuïta i es durà a terme en format en línia, amb inscripció prèvia a través de l’enllaç bit.ly/3UgyuNW.

La conferència, que anirà a càrrec d’Inma Ferrer, metge i Màster en Counseling de Dol i Pèrdues, té per objectiu que les persones en dol puguin disposar de recursos que els ajudin a afrontar aquestes dates tant assenyalades de la millor manera possible, ja que el Nadal és una de les èpoques emocionalment més complicades de l’any quan falta algú. Durant la ponència, s’analitzaran algunes de les estratègies mes freqüents adoptades per les persones en dol per protegir-se del dolor durant aquestes dates i es donaran pautes per fer-ne una millor gestió emocional. «El Nadal és una data molt important i celebrada a la nostra societat, al voltant de la qual es crea un ambient festiu; tanmateix, pot comportar un efecte molt dolorós quan hem perdut algú, ja que ens recorda, encara més, que la persona estimada ja no és amb nosaltres», remarca Inma Ferrer.

Un xerrada en quatre blocs

La conferència s’estructura en quatre blocs: una introducció sobre el dol en el context del Nadal i, posteriorment, algunes maneres d’afrontar el dolor per la pèrdua, «des de marxar físicament lluny, de viatge, o viure el dolor en silenci, per no perjudicar la família, tot i sentir-nos trencats per dins», descriu Inma Ferrer. En el tercer bloc, es compartiran les pautes per ajudar en la gestió emocional d’aquest procés i, finalment, la xerrada es conclourà amb un torn obert a tothom, amb l’objectiu de resoldre dubtes o compartir experiències personals.

«Durant el Nadal, els records i les emocions són molt presents i resulta complicat combinar l’alegria i l’enyorança. Quan et trobes en un procés de dol, sembla que en aquests dies retrocedeixis tot el que havies avançat», reconeix Inma Ferrer. Tot i així, l’especialista en dol i pèrdues, admet que és possible seguir algunes pautes d’ajuda per afrontar aquestes dates d’una manera més favorable. «És bo que la persona en dol pugui compartir allò que li resulta difícil amb aquelles persones més properes, amb qui passarà el Nadal, ja que són uns dies en què solem estar moltes hores amb la família i els amics. D’aquesta manera, la persona no ha de fer sobreesforços i la celebració esdevé més suportable i ajustada al dolor que se sent».

Segons les circumstàncies de cadascú, de la relació que teníem amb persona estimada difunta o de com celebréssim les festes, variaran molt els moments més difícils d’afrontar en uns i altres: «En el moment d’asseure’ns a la taula, en què tothom sol tenir un lloc assignat, la pèrdua de la persona estimada es farà molt evident. Però també, en altres moments, com el dia de Reis quan la mort és d’un infant...». El més fonamental per ajudar una persona en dol, com afirma l’especialista Inma Ferrer, és «ser conscients, pacients i comprensius amb el seu dolor: acompanyar-la, acceptar-la i entendre-la, sense presses ni pressions».

Atenció personalitzada al dol

En l’àmbit de l’ajuda al dol, Àltima compta amb un servei d’atenció integral davant la pèrdua, per acompanyar les famílies que passen per un procés de defunció que és gratuït, personalitzat i anònim, atès per un equip de psicòlegs experts en dol i trauma, que dona suport les 24 hores dels 365 dies de l’any. A més, l’empresa funerària col·labora amb diverses entitats de suport al dol, com ara grups d’ajuda mútua, i en projectes educatius Art i absència. També compta amb el certificat EFER (Empresa Funerària Emocionalment Responsable), un reconeixement que atorga la Fundación Salud y Persona, pel programa de suport emocional que ofereix a les famílies i els col·laboradors.

Àltima és el principal grup català en la gestió de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i cementiris. Amb més de 300 anys d’experiència al sector funerari i un equip humà de 400 professionals, Àltima opera a través de 35 tanatoris, 11 complexos crematoris i 18 cementiris, distribuïts a les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona, concretament a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, Alt Penedès, Baix Penedès, Alt Camp, Bages, Vallès Occidental, Gironès, Ripollès, Alt Empordà i Baix Empordà, a més de prestar serveis funeraris a l’illa de Mallorca. En total, dona cobertura a més de 247 municipis de Catalunya i les Illes Balears.

Així mateix, Àltima realitza la gestió directa del Cementiri Comarcal Roques Blanques, situat al Parc Natural de la Serra de Collserola, al terme municipal del Papiol (Barcelona). També presta serveis de cementiri, manteniment i neteja a 220 municipis.

[object Object]
  • Adreces: carrer Grècia, 1 Figueres i Carretera de Portbou, 1, Llançà
  • Telèfon: 972 672 211
  • Web: www.altima-sfi.com