Segueix-nos a les xarxes socials:

Roses

El projecte «Hortalitza’t» de l’institut Cap Norfeu aposta per l’economia circular

El centre rosinc, que ha creat la seva pròpia moneda, els «hortfeus», ha estat seleccionat pels premis a l’EcoInnovació de la Fundació Endesa

El projecte «Hortalitza’t» de l’institut Cap Norfeu aposta per l’economia circularEmporda.info

La Fundació Endesa ha seleccionat el projecte Hortalitza’t Store de l’institut Cap Norfeu de Roses a la sisena edició dels Premis Ecoinnovació. «És un projecte que ha anat evolucionant. Volem millorar el nostre entorn pròxim a partir de l’agricultura ecològica, el consum responsable, l’alimentació saludable, i especialment l’economia circular, amb la creació d’una moneda pròpia: els «hortfeus», destaca Anna González, professora de l’institut i coordinadora del projecte.

Des del centre es valora molt positivament el desenvolupament d’aquest projecte «perquè creiem en l’educació dels nostres joves i en la seva influència per redirigir la tendència consumista i desintegradora de la societat actual cap a una convivència respectuosa i responsable amb la sostenibilitat del planeta, en un futur pròxim».

Amb la convocatòria d’aquests premis, en col·laboració amb la Fundació Europea Societat i Educació, es vol destacar les iniciatives centrades en la promoció de la responsabilitat, el compromís i la cooperació en la preservació de l’entorn que s’estan duent a terme en centres educatius del nostre país. Aquest curs està previst que participin tots els alumnes de 1a de l’ESO, a més dels grups de diversificació curricular de 3r i 4t ESO i els alumnes de la Unitat de Suport a l’Educació Especial, tots ells cooperant i treballant des de diferents matèries curriculars i sota la guia una dotzena de docents fortament implicats. En edicions anteriors, també van participar-hi alumnes de 2n de batxillerat o universitaris, a escala individual, utilitzant l’hort urbà per al desenvolupament dels seus treballs de recerca de final d’estudis. Els premis estableixen tres categories, on la primera s’inclou aquelles iniciatives orientades a un millor coneixement de la biodiversitat; la segona tracta sobre la resolució d’un problema ambiental i la tercera, on s’emmarca el projecte del Cap Norfeu, està centrada en com millorar l’entorn: «Es pretén la millora de l’entorn físic del nostre institut i dels valors i les actituds socials de la nostra comunitat educativa. Volem sembrar en cada estudiant la llavor de la cultura ecològica i la preocupació pel medi ambient, des d’una perspectiva global, encara que modesta».

Al projecte participa tota la comunitat educativa: professors, personal no docent i la cantina del centre que accepta la moneda creada a partir del projecte, ja que «a causa de la pandèmia es va aturar molt la feina a la terra, però en reprendre les activitats a l’hort vam fer un pas més relacionant l’ecologia amb l’economia i creant una moneda interna».

L’Hortalitzat Norfeu, marc mare de la versió actual, ha estat guardonat amb diferents premis anteriorment. És un projecte multidisciplinari on intervenen sobretot alumnes d’atenció a la diversitat, originàriament, però que s’ha anat engreixant i ha acabat sent un projecte per l’excel·lència Els premis per a les tres categories establertes consisteix en una aportació econòmica per als centres guanyadors: en la 1a i 2a categoria el valor del premi és de 2.000 euros i 1.000 euros per al finalista, i en la 3a categoria és de 4.000 euros per al guanyador i 1.000 euros per al finalista. Així mateix, el jurat podrà atorgar una menció especial per mèrit singular a projectes que destaquin pel seu impacte social. Alumnes i professors dels centres docents participants tenen fins al 26 d’abril per finalitzar els projectes i optar a un dels premis, que es lliuraran durant una gala especial al final d’aquest curs escolar.

Prem per veure més contingut per a tu