Segueix-nos a les xarxes socials:

Figueres

La música és un element d’inclusió per a 400 alumnes de Figueres

L’Associació ConArte Internacional promou el Projecte Planters per acostar l’art a les escoles

Amistat, Pous i Pagès, Josep Pallach i Anicet de Pagès són els centres que hi participen aquest curs

La música és un element d’inclusió per a 400 alumnes de FigueresCONARTE (ARXIU)

L’Associació ConArte Internacional inicia per novè any consecutiu el Projecte Planters, del qual formen part quatre escoles de Figueres. Un equip d’artistes, coordinats amb els docents especialistes en música i en dansa, imparteix classes regularment en aquests centres educatius, per acostar l’art als alumnes. D’aquesta manera, el projecte té com a objectiu millorar el clima escolar, afavorir la integració, potenciar el diàleg intercultural i augmentar les capacitats d’aprenentatge.

Les sessions setmanals, l’assistència a espectacles i les visites d’artistes de renom als centres són les dinàmiques que s’utilitzen en aquest projecte educatiu. Per donar-li, visibilitat es realitzen presentacions públiques de les creacions artístiques de l’alumnat per compartir-ho amb la resta del centre i les famílies.

L’art a les escoles de Figueres

Les escoles de Figueres que hi participen aquest curs 2021-2022 són Josep Pous i Pagès, Amistat, Anicet de Pagès i de Puig i Josep Pallach. Les classes corresponents al programa Planters són d’ukelele i de dansa contemporània i, a més, també hi ha orquestra de corda. Els alumnes de tercer i quart de primària són els que reben les sessions amb els professors i els artistes. Actualment atenen un total de 337 joves figuerencs.

Per demanda de l’alumnat que participa en el projecte o que hi ha participat en darrers anys, s’han creat activitats extraescolars per continuar amb la formació i uns 75 joves hi acudeixen. Fet que demostra l’eficiència de la iniciativa i els beneficis que té. «Quan passen a cinquè ho enyoren» assegura Olivia Sánchez, que és la professora que dirigeix l’orquestra de corda a l’Escola Anicet de Pagès.

Actualment ja són vuit les escoles que hi participen de tota la província de Girona. L’elecció es realitza atenent a les baixes possibilitats econòmiques i les barreres culturals a què estan sotmesos els centres. El projecte permet acostar l’art a alumnes que per raons socioculturals i econòmiques tenen més complicat el contacte amb el món de la cultura. «Que no tinguin els recursos econòmics per accedir-hi, no vol dir que no sentin la música» explica Olivia Sánchez.

Professors i artistes

A través del grup de treball, els docents, artistes i gestors culturals reben la formació que incorporen en les seves sessions. Noves metodologies i instruments de comprensió i actuació que traslladen als alumnes. El professorat són artistes de la zona que estan formats en pedagogia de grup i projectes comunitaris.

ConArte Internacional promou l’educació i l’empoderament dels infants i joves utilitzant l’art i la cultura com a eina educativa. Quatre eixos de treball erigeixen aquest projecte: el diàleg entre el món educatiu i el sector cultural i artístic, la formació dels docents en les metodologies educatives marcades per la Unesco en matèria d’educació artística, la creació de projectes d’art, cultura i educació i la generació de coneixement a partir de l’art.

Anna Carné, que és violoncel·lista llicenciada, pedagoga i professora, coordina el projecte Planters des de l’Associació ConArte Internacional a tota la província de Girona. El 2014 va impulsar conjuntament amb l’exregidor de cultura, Josep Maria Godoy, per implantar el projecte a diverses escoles de Figueres. El gener del 2015, l’Escola Josep Pous i Pagès i l’Escola Anicet Pagès i de Puig van començar amb classes d’ukelele i l’orquestra de corda. Després s’hi van afegir l’Escola Josep Pallach amb classes de dansa contemporània i l’Escola l’Amistat amb classes d’ukelele.

Georgina Avilés, professora de dansa contemporània a l’Escola Josep Pallach, fa tres anys que participa en el projecte. Avilés explica que l’edat dels alumnes amb qui treballa els permet ajudar-los a explorar el cos i el seu moviment sense cap perjudici ni por, perquè encara no tenen els rols de gènere interioritzats. La dansa contemporània els beneficia en la comunicació i el treball en grup i individual amb qüestions com l’autoestima i l’empoderament. Maria Camats, professora d’ukelele a Pous i Pagès i Amistat, assegura que les arts els ajuden a expressar el que tenen dins. «La música és un art introspectiu que treballa sentiments com la paciència, la generositat, el respecte o la concentració», diu.

Olivia Sánchez explica la importància que té el grup dintre de les sessions que imparteix d’instruments de corda, violins i violoncels. «És molt important el grup, tots són l’orquestra. Si un s’equivoca, l’esperen i l’ajuden». Els professors de les escoles s’han adonat del canvi que han fet els alumnes de tercer i quart des que participen en el Projecte Planters, «Són tots una pinya», conclou Olivia Sánchez.

Prem per veure més contingut per a tu