Segueix-nos a les xarxes socials:

Un empordanès crea un nou projecte de voluntariat per al 1r cicle d’ESO

UPF Solidària, el Servei d’Atenció a la Comunitat Universitària i UPFGrade impulsen la idea de Marc Jodar, estudiant de Ciències Polítiques, per ajudar alumnes en situació vulnerable en la millora del català

Un empordanès crea un nou projecte de voluntariat per al 1r cicle d’ESOACN

El projecte Compartim-la és una nova proposta de voluntariat basada en donar suport als alumnes del primer cicle d’ESO dels instituts públics del districte de Ciutat Vella de Barcelona en l’aprenentatge de la llengua i la cultura catalanes. L’objectiu de la proposta és ajudar als estudiants en situació vulnerable (risc de pobresa, exclusió social o acadèmica) a dominar el català i funcionarà com unes classes de reforç corrents.

Les sessions les realitzaran un grup de 15 voluntaris i voluntàries, en la primera prova pilot del projecte que començarà a principis d’octubre i s’allargarà fins el mes de maig. El programa és obert a tots aquells alumnes i exalumnes de la Universitat Pompeu Fabra que hi estiguin interessats, que poden inscriure-s’hi de forma gratuïta abans del 15 de setembre. Posteriorment, se’n farà una selecció perquè acabin sent 15 voluntaris. Les classes, d’una hora setmanal, tindran lloc a les aules dels centres adscrits, amb un nombre reduït d’alumnes.

Compartim-la és una proposta ideada per Marc Jodar, estudiant de Ciències Polítiques a la UPF, apassionat de l’educació, que amb el suport de la UPF Solidària, el SACU i UPFGrade, ha desenvolupat el projecte. Jodar considera que «a la ciutat de Barcelona no hi ha pròpiament un programa com aquest», i per aquest motiu pensa que és aquest fet el que el diferencia de la resta. Si bé és cert que hi ha una gran quantitat de voluntariats, ONGs i associacions, aquest format a la capital encara no existeix.

El Consorci d’Educació de Barcelona col·labora amb el programa, i formarà els voluntaris i voluntàries abans d’iniciar l’activitat per tal de poder seguir setmanalment la tasca d’aquests. A més de la formació, els voluntaris rebran dos crèdits de la Universitat Pompeu Fabra, en cas de ser-ne alumnes, a banda d’un reconeixement de voluntariat a partir del Consorci que es podrà incloure al Curriculum Vitae.

Marc Jodar confia en el projecte, i defensa que «pot funcionar més enllà de la prova pilot, fins i tot, a la resta d’instituts de Catalunya». A més, considera que la feina d’aquests voluntaris és i serà una tasca útil, i espera que el Compartim-la no només vagi bé i ajudi els estudiant en situació vulnerable, sinó també que els voluntaris s’hi sentin còmodes i adquireixin un compromís setmanal que els faci gaudir. Com qualsevol projecte actual, ja té compte d’Instagram.

Un apassionat de la política, de la història i de la sociologia

Marc Jodar estudia segon de Ciències Polítiques i de l’Administració a la Universitat Pompeu Fabra i també segon de Relacions Internacionals a la Universitat Oberta de Catalunya. Assegura que sent passió pel món de la política, així com per la història, la sociologia i les relacions internacionals. També guarda una estreta relació amb el món de la docència, al món acadèmic, i és per això que conjuntament amb els seus ideals polítics va tenir la idea d’iniciar el programa de voluntariat Compartim-la, que barreja la solidaritat col·lectiva entesa en aquest cas com la coneixença de la nostra llengua per a una millor inclusió de col·lectius vulnerables. Abans d’anar a la universitat, Marc Jodar va estudiar a l’Institut Ramon Muntaner de Figueres, i la primària la va cursar a l’Escola Sant Pau. «Guardo molt bon record de les dues etapes i sobretot contacte amb molta gent d’ambdós centres », afirma.

Prem per veure més contingut per a tu