Segueix-nos a les xarxes socials:

La plataforma contra el gasoducte transfronterer Midcat diu que és "una obra absurda"

Un acte a Perpinyà mobilitza opositors de les dues bandes dels Pirineus contra una obra que veuen com un "atempat climàtic"

La plataforma contra el gasoducte transfronterer Midcat diu que és "una obra absurda"Marina López/ACN

La plataforma contra el gasoducte transfronterer Midcat s'ha reactivat a banda i banda dels Pirineus. Els ecologistes adverteixen que es mobilitzaran per impedir que la interconnexió sigui una realitat i lamenten les pressions del Parlament Europeu i dirigents com el president espanyol, Pedro Sánchez, o el canceller alemany Olaf Scholz per tirar endavant el projecte. Aquest dimecres, les entitats de la Catalunya del Nord i les de les comarques gironines han fet una roda de premsa per mostrar l'oposició a la canonada i han assegurat que els arguments són "exactament els mateixos" que van acabar amb la retirada del projecte el 2020. "És innecessari, absurd i un atemptat climàtic", ha afirmat Philippe Assens.

La plataforma reneix, tot i que afirmen que haurien preferit no haver-ho de fer. Ja es va constituir: "Després del rellançament del projecte del gasoducte transfronterer per part del Parlament Europeu, el col·lectiu 'No al Midcat' es reactiva". La plataforma aplega entitats, administracions i partits polítics que fa cinc anys es va oposar al projecte, que va quedar estancat el 2019 i va deixar de ser una infraestructura estratègica per al Parlament Europeu el 2020. Ara, els portaveus Philippe Assens, Eric Lebalier i Barbara Schmitt insten a refermar l'oposició a la canonada i asseguren que els arguments són "exactament els mateixos".

Els opositors al Midcat consideren que l'únic motiu per desenterrar el projecte és el canvi geopolític arran de la invasió russa a Ucraïna i els problemes d'abastament energètic, sobretot al nord d'Europa. Això, però, creuen que no justifica una obra faraònica, "absurda", econòmicament insostenible i que qualifiquen de "climaticidi".

Les obres del Midcat, aturades a Hostalric.

Plataforma de Resposta Midcat i Non au gazoduc transfrontalier avisen que estan atents als següents passos i que, si es confirma que el projecte tira endavant, passaran a l'acció. La roda de premsa d'aquest dimecres arriba pocs dies després que el president francès, Emmanuel Macron, anunciés una reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès, Antonio Costa, per parlar sobre el Midcat. Per ara, Macron no sucumbeix a les pressions (també del Parlament Europeu i del canceller alemany) i manté el 'no' a la infraestructura.

Barbara Schmitt també ha instat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a explicar públicament per què ERC ha canviat d'opinió en relació al gasoducte: "ERC figura com a entitat adherida a la Plataforma Resposta al Midcat de fa cinc anys i ara hi està a favor, què ha canviat a banda de la situació política".

Entre els arguments que despleguen per oposar-se a la interconnexió hi ha que consideren que és un atemptat climàtic i una infraestructura "inútil". Schmitt ha remarcat que a banda i banda dels Pirineus ja s'hi han viscut altres interconnexions fetes amb "mentides", com la MAT, i subratlla que la població no s'ha de deixar enganyar per dirigents que afirmen que són necessàries: "Al sud dels Pirineus en saben molt de fer grans infraestructures que no serveixen per a res".

Prem per veure més contingut per a tu