Les dures retallades econòmiques que el govern de David Cameron està aplicant al Regne Unit no estan tenint l'efecte esperat. En un discurs al parlament, el ministre d'Economia, George Osborne, ha apuntat a la crisi a l'Eurozona, la inflació i la situació dels bancs de les males dades econòmiques de Londres, que ha vist reduïdes les seves previsions de creixement fins al 0,9% del PIB aquest any i el 0,7% pel 2012. Però l'oposició l'ha acusat de perjudicar el país amb unes retallades "massa dures". De fet, el govern haurà d'endeutar-se més del previst, i ja ha admès que en comptes de tenir un superàvit de 6.000 milions de lliures pel 2016, a finals del mandat tindrà un dèficit de 24.000 milions.

Segons Osborne, el deute es reduirà però "no tan ràpid com esperat". De fet, les necessitats de finançament del govern seran més elevades del que s'havia pronosticat el darrer mes de març i durant la presentació del pla d'ajust pressupostari, l'any passat. En aquest sentit, Londres necessitarà un total de 111.000 milions de lliures esterlines més del previst en els propers quatre anys. La gent està consumint menys, i, segons les previsions de l'Oficina per la Responsabilitat Pressupostària, l'atur creixerà fins al 8,7%, una xifra elevada pels estàndards britànics.

En el seu discurs, Osborne ha admès que els plans del govern britànic per reduir el dèficit i el deute són un repte major del previst. "El nostre repte és més gran del que havíem pensat", ha dit el ministre d'Economia, en una compareixença en què també ha anunciat algunes mesures per impulsar l'economia, especialment en matèria de noves infraestructures i en fer més fàcil l'accés al crèdit. Amb tot, ha defensat la necessitat de continuar amb l'ajust pressupostari.

Crítiques al Pla A

El govern de David Cameron s'enfronta a creixents crítiques pel seu pla d'austeritat, que l'oposició considera que està perjudicant la possibilitat de recuperar l'economia i que, en comptes de rebaixar el deute, està incrementant les necessitats de finançament perquè hi ha més gent a l'atur i menys consum. De fet, segons les dades presentades per Osborne, el Regne Unit només creixerà un 0,7% el 2012, una rebaixa substancial respecte al 2,5% predit el mes de març, i per sota del que s'espera per aquest 2011, quan es preveu un creixement del 0,9%. Dilluns, l'OCDE va pronosticar que el Regne Unit podria tornar a entrar en recessió a finals d'aquest any i en els primers mesos del vinent, quan només creixeria en un 0,5%.

"Si la resta d'Europa camina cap a la recessió, serà més difícil evitar-ne una aquí al Regne Unit", ha admès Osborne davant dels diputats britànics. Fa només uns mesos, el mateix ministre assegurava que Londres caminava "cap a la recuperació econòmica" gràcies als ajustos i retallades del govern, i remarcava que només hi havia un "pla A" per sortir de la crisi. Ara, l'oposició li reclama un canvi de política econòmica.

Segons el responsable d'Economia dels laboristes, Ed Balls, el pla del govern ha estat un "colossal fracàs". "El creixement està debilitat, baixa aquest any, el proper i el següent. L'atur està creixent, es necessitaran més de 100.000 milions en endeutament del que s'havia previst fa un any", ha criticat Balls, que creu que les mesures d'Osborne i Cameron estan perjudicant més l'economia perquè l'atur està creixent per les retallades públiques i el sector privat no està revitalitzant-se. Osborne, però, creu que tots els mals provenen de la situació a l'Eurozona, de la qual Londres no n'és membre.

"La majoria d'Europa sembla encaminar-se cap a una recessió causa per una manca de confiança crònica en la seva capacitat de fer front als seus deutes. Farem el que calgui per protegir la Gran Bretanya de la tempesta de deute mentre fem tot el possible per construir els fonaments per creixement en el futur", ha defensat el ministre d'Economia.

En el seu discurs, Osborne ha anunciat que l'edat de jubilació s'apujarà dels 66 als 67 anys l'any 2026, abans del previst, s'augmentarà lleugerament l'impost als bancs, i els sous dels treballadors públics -actualment congelats- no podran pujar més d'un 1% en els següents dos anys. Aquest dimecres, s'espera que dos milions de treballadors públics facin vaga per la reforma a les seves pensions, que s'està negociant des de fa mesos.