Sant Pere Pescador recupera la memòria del mestre republicà Josep Simon Compte

Depurat pel franquisme, s'exhibeixen dibuixos fets per alumnes seus, el març del 1936, a la Capella de Sant Sebastià, amb motiu de la festa major

Un grup escolar de Sant Pere Pescador, l'any 1935, amb el mestre Josep Simon Compte.

Un grup escolar de Sant Pere Pescador, l'any 1935, amb el mestre Josep Simon Compte. / Cedida per Núria Alsina

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

La Guerra Civil Espanyola va suposar, per a moltes persones, una fractura brutal. Aquest va ser el cas de Josep Simon Compte, nascut a Garriguella i que des del febrer del 1935 al 1937 va ser mestre titular de l’Escola Pública de Sant Pere Pescador, el seu primer destí. Cridat a files, obligat a exiliar-se, va passar per diferents camps de treball per, finalment, ser empresonat al castell de Figueres i depurat pel franquisme privant-li d’exercir permanentment cap càrrec directiu ni administració pública i, per descomptat, de mestre. Serà així fins al 1964. Ara, una exposició al Centre d’Art Capella de Sant Sebastià, coordinada per l’arxivera Marisa Roig, treu a la llum una setantena de dibuixos senzills, a llapis o ploma, que alguns dels seus alumnes van fer el març del 1936 i que va preservar amb cura durant noranta anys la família Lara Simon. La mostra és, segons Roig, una manera «de recuperar la història d’un mestre, com tants altres que van haver de passar una odissea, estroncant les seves trajectòries professionals».

Alguns dels bonics dibuixos fets pels alumnes de Josep Simon.

Alguns dels bonics dibuixos fets pels alumnes de Josep Simon. / Emporda.info

Per aquesta mostra, que inclou disseny gràfic de Manel Puig, Marisa Roig ha aconseguit trobar, consultant el padró del 1936, tots els autors dels dibuixos, infants d’entre 7 i 13 anys, dels quals només un parell encara són vius. Al seu costat també s’exhibeixen algunes llibretes d’un dels seus alumnes, Josep Clotas, que el seu fill, Joan, també mestre jubilat, havia conservat com un tresor.

Sardanes i Nit Jove

L’exposició, que s’inaugura diumenge a les 12 del migdia i es podrà visitar els dies 27 i 28 de gener i el 3 i 4 de febrer (dissabtes de 16 a 19 hores i diumenges d’11 a 13 hores), forma part de la festa major que comença dissabte a les 11 del matí amb sardanes de La Principal de la Bisbal i inclou ofici, concert i ball, i una Nit Jove amb Dalton Bang i Dj Jon Beat. Diumenge a les 11 del matí també hi haurà animació infantil al primer pis del casal.