Segueix-nos a les xarxes socials:

FOTOGRAFIA

Una exposició mostra el pòsit deixat pels americans del Pení a Roses

S’inaugura aquest dijous 11 de gener a la sala SUF, comissariada pel consultor ambiental Toni Salamanca

Una exposició mostra el pòsit deixat pels americans del Pení a Roses

La sala de la SUF deRoses acull, entre l’11 i el 26 de gener, l’exposició fotogràficaLa petjada dels americans del Pení a Roses. La mostra ha estat coordinada i comissariada pel consultor ambiental Toni Salamanca i s’inaugura, aquest dijous, a les sis de la tarda. El treball recull un total de cent vuitanta imatges que mostren el pas dels militars nord-americans i les seves famílies durant la construcció, la posada en marxa i el posterior funcionament de la base de radar situada entre el puig de Simonets i el Pení, als anys cinquanta.

«El 2022, amb altres companys, vam celebrar els cinquanta anys d’haver-hi fet el servei militar i això va ser el desencadenant d’aquesta exposició que mostra l’impacte social, econòmic i paisatgístic que va tenir la base a Roses», explica Toni Salamanca. Segons les dades que ha recollit, la seva construcció va implicar uns quatre mil cinc-cents treballadors en diferents etapes i tres-cents militars i tècnics americans. «La base va caure com un miracle a la zona en molts aspectes» assenyala el comissari de l’exposició.

Identificada des de fa anys com a Esquadró de Vigilància Aèria número 4 (EVA 4), es va crear el 1953 per un conveni de defensa hispano-americà. Va ser inaugurada operativament el 1959 pel personal de la 875th Aircraft Control & Warning Squadron de la 65a Divisió de la 16a Força Aèria dels Estats Units d’Amèrica (USAF), com a base conjunta entre Espanya i els Estats Units. L’any 1964 la unitat americana va ser dissolta, quedant les instal·lacions i equips a càrrec de l’exèrcit espanyol. La base ha patit nombroses reestructuracions i té una part en desús.

Prem per veure més contingut per a tu