La Rubina i el Xiri X, escenaris del videoclip «Som Foc» dels rappers Kelan i Juanlu Ibiza

Creada a quatre mans i a partir d'una base instrumental diferent, és una peça propera a l'indie rap, que desprèn molta energia positiva i fraternitat

La cançó es va gravar fa dos anys i, fins i tot, va estar a punt de quedar-se en el calaix

Kelan i Juanlu Ibiza, amb dos col·laboradors, en el rodatge a la Rubina d’Empuriabrava. | ROGER TASIES

Kelan i Juanlu Ibiza, amb dos col·laboradors, en el rodatge a la Rubina d’Empuriabrava. | ROGER TASIES / CRISTINA VILÀ BARTIS. CASTELLÓ D’EMPÚRIES

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

La Rubina, a Castelló d’Empúries, és una platja de caràcter natural situada dins el paratge natural dels Aiguamolls. És un espai molt apreciat i ara, també, un dels marcs del darrer videoclip dels rapers gironins Kelan i Juanlu Ibiza que els ha servit per posar imatges a la cançó Som Foc. Creada a quatre mans i a partir d’una base instrumental diferent, Som Foc és una peça propera a l’indie rap, que desprèn molta energia positiva i fraternitat i que apropa l’esperit a aquelles fresques cançons d’estiu.

Kelan és el nom artístic de Miquel Àngel Fayet. Nascut a Barcelona, ara viu a Girona i té trenta-dos anys. Va endinsar-se en el món del rap amb quinze anys veient ballar al seu germà hip-hop. A ell, però, el va atraure la música. «Va ser així com em vaig afeccionar al rap. Sempre he estat introvertit, en aquest aspecte, i escriure cançons sobre el que em passava ho feia servir com a teràpia i m’anava molt bé», reflexiona. «El ritme musical del rap m’agradava molt, era molt extravertit, diferent i informal, anava en rebel·lió amb allò que havies de ser, també era una mica reivindicatiu i agressiu», descriu. Allò que escrivia, però, Kelan no ho ensenyava, fins que el 2011 va treure una primera maqueta amb un altre company. Més tard arribarien altres col·laboracions com aquesta darrera amb Juanlu Ibiza.

Kelan es defineix a si mateix com a cantautor, és a dir, que sempre ha escrit i interpretat les seves lletres. En el cas de Som Foc, però, ha compartit aquesta experiència: «Especulant amb la música hem fet aquesta cançó i la combinació ha estat molt divertida». Ha estat, però, un procés llarg fins a arribar a culminar ara amb el videoclip. En aquest sentit, la cançó es va gravar fa dos anys i, fins i tot, va estar a punt de no veure la llum fins que es van decidir a rodar el videoclip, entre la platja de Castell de Palafrugell i la Rubina de Castelló. Aquest darrer escenari els va interessar sobretot perquè hi havia el Xiringuito X, un espai que sempre aposta per la música i els propietaris del qual els ho van posar molt fàcil per utilitzar-lo per a rodar. «Era el millor lloc perquè allà sempre m’hi he sentit molt a gust, com a casa», explica. Al llarg de tot un dia, de les set del matí fins a les dotze de la nit, i malgrat no acompanyar gaire el temps, l’equip ho va tirar endavant. Hi van rodar les escenes que obren el videoclip on els dos cantants apareixen ja grans recollint una ampolla del mar amb un missatge en suport pendrive i que els condueix a recordar quan eren joves i interpretaren junts Som Foc en aquell xiringuito. Com a curiositat, cadascun dels intèrprets canta en la seva llengua –català i castellà– i, fins i tot, hi apareix una cervesa amb una etiqueta pròpia batejada amb el nom de la cançó.