El Campus Peralada es dedica íntegrament a la formació en dansa

Es fa del 24 al 29 de juliol al pavelló de Peralada i s’obre a una trentena d’alumnes gironines amb un nivell mitjà de dansa clàssica

El Campus Peralada es va iniciar l’any 2016. | FESTIVAL PERALADA

El Campus Peralada es va iniciar l’any 2016. | FESTIVAL PERALADA / cristina vilà bartis. peralada

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Era l’any 2016 quan el Festival de Peralada impulsava un projecte educatiu que cercava fomentar les vocacions artístiques entre els joves talents gironins tot apropant-los als professionals. Es tracta del Campus Peralada, per on ja han passat més de dos mil estudiants i que, enguany, fa un pas més i esdevé un curs dedicat en exclusiva a la dansa, una disciplina que sempre ha estat una de les joies del festival. Així, s’ofereix plaça a una trentena d’alumnes, d’entre 10 i 18 anys, amb un nivell mitjà de dansa clàssica de diferents centres del territori que, al llarg d’una setmana, entre el 24 i el 29 de juliol, seran guiades per un tercet d’estudiants i graduades, també gironines, del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona: Anna Rodríguez, al capdavant, Estel López i Berta Montserrat, qui ja havia participat en aquest mateix Campus.

Blanca Ferrer, sotsdirectora del Conservatori, exalça el valor d’aquesta iniciativa, que té lloc lluny de les aules, de 10 del matí a 2 del migdia, al mateix pavelló de Peralada. Parla de «treball en equip» i de la possibilitat que els participants «puguin interactuar i crear una xarxa a la província que inclogui alumnes arribades de diferents llocs i escoles que no es coneixen entre elles». Seguint aquesta línia, les alumnes, que es dividiran en grups d’acord amb l’edat i les seves característiques, assistiran a classes de tècnica, tant de dansa clàssica com contemporània, que es complementaran amb uns tallers coreogràfics. La idea és centrar-se en un repertori concret, possiblement el del ballet Coppélia de Delibes. De tot això, però, en quedarà un pòsit. El més evident serà una presentació pública el darrer dia del campus, oberta a familiars i amics de les alumnes, que encara ara es poden inscriure al web del festival. «Es tracta que vegin allò que han treballat, el resultat, una peça breu, adaptada al temps limitat que hem tingut», confirma Ferrer.

Una identitat compartida

Aquest curs està més dirigit, diu Ferrer, «a futurs talents, alumnes que, potser, estan treballant en centres petits on se’ls ofereixen poques eines». És, doncs, una oportunitat de compartir «la mateixa passió per la dansa» i «formar part d’una identitat cultural gironina». La sotsdirectora del Conservatori veu clar que també és una «oportunitat» per les mateixes professores, dues d’elles actualment formant-se, en diferents nivells, en aquesta branca pedagògica. Per a Ferrer, el Campus Peralada és com una illa refrescant dins un mar molt isolat, tenint en compte el reduït espai que ocupa la dansa dins les programacions culturals. A més, el fet de coincidir amb la celebració del mateix festival serveix perquè les alumnes puguin accedir a espectacles. «És una oportunitat», reconeix. Val a dir que, des del festival, se’ls ofereix la possibilitat d’assistir al recital de dansa i piano Alba. Preludi una mostra de les metodologies de creació amb les quals s’inspira el coreògraf Aimar Pérez Galí, el diumenge 30 de juliol, a dos quarts de 7 de la tarda, al Mirador. Dins l’elenc destaquen cinc intèrprets i un pianista: Almudena Pardo, Iver Zapata, Tania Libertad, Núria Crespo i Joan Ferré.

D’altra banda, dins la programació d’aquest estiu a Peralada, més reduïda, ja que s’adapta als treballs de construcció del nou auditori, destaca l’actuació de la reconeguda bailaora Ana Morales, Premi Nacional de Dansa 2022 i una de les màximes representants de l’anomenada generació d’artistes revolucionaris del flamenc. Morales presenta, a l’espai del Mirador, l’espectacle En la cuerda floja que va estrenar i dirigir a la Biennal de Flamenc de Sevilla. Es tracta d’una creació que intenta indagar en els nostres estats d’ànim i que planteja utilitzar el desequilibri com una cosa necessària per avançar i viure. La proposta, que es desenvolupa el proper dimarts 1 d’agost, permetrà endinsar a l’espectador en el flamenc trencat, contemporani i d’una força aclaparadora d’Ana Morales.