Fa trenta anys Joventuts Musicals de Figueres va seguir el consell de Jordi Roch: impulsar una Schubertíada que ajudés a conviure amb un competidor d’alçada, el Festival de Peralada. «A base de tenacitat, superar els problemes i donar contingut cultural i artístic hem arribat fins avui», desvetlla Roch, actualment president de la Schubertíada que enceta aquesta edició tan especial aquest dijous, a dos quarts de nou del vespre, amb un recital de la soprano Marlis Petersen i el pianista Stephan Matthias Lademann, a la canònica de Vilabertran.

«Aquesta Schubertíada és de les més reconegudes d’Europa», assegura Roch. Un prestigi, aquest, que ha anat conreant any rere any fidelitzant públic nacional i internacional, però també intèrprets, alguns dels quals han anat creixent professionalment de manera paral·lela al festival. Parlem del baríton Mathias Goerne, la soprano Juliane Banse, el tenor Christoph Prégardien o el pianista Wolfram Rieger. Tots ells, sense excepció, actuen enguany a Vilabertran. En total són vint-i-dos els concerts programats, més que en edicions passades, que s’allarguen fins al 28 d’agost i que abasten tant el món del lied, la música pianística i la de cambra. Entre les sorpreses que amaga el cartell, Roch destaca el debut a Catalunya d’un dels millors pianistes del món, el coreà Seong-Jin Cho. Tal és el seu poder d’atracció que, com revela Roch, un grup de conciutadans de Cho es desplaçaran expressament de Corea a Vilabertran per assistir al recital.

La Schubertíada continua apostant pels talents joves. Així ha programat quatre concerts, d’entre els quals destaquen dos amb músics i cantants que han estat tutelats per Mathias Goerne, Juliane Banse i Wolfram Rieger els quals mantenen vincles amb el Festival des dels inicis. «Em fa il·lusió que artistes d’aquella primera etapa ara ja són grans mestres», assegura Roch. També es mantenen els llaços amb altres espais: la Basílica de Castelló on actuarà l’organista catalana Montserrat Torrent i l’Espai Misteri-Deu d’Aigua de Vilajuïga, limitat a un centenar de persones i on es podrà escoltar al Cosmos Quartet, al pianista Eudald Buch i al tenor Roger Padullés acompanyat del pianista Francisco Poyato.

Aquest any, a més, es recuperen les conferències –tres en total– que ajuden a contextualitzar alguns dels programes. Tal com remarca Jordi Roch, aquestes xerrades tenen sempre una gran acollida.

Marlis Petersen - Dijous 11, a les 20.30 hores

La soprano Marlis Petersen ha batejat com a Mons interiors el programa del recital que ofereix dijous a la canònica de Vilabertran obrint el Festival. La cantant planteja un viatge interior a partir de compositors i poetes de moltes èpoques com Weigl, Strauss, Brahms, entre altres. Petersen actua al costat del pianista Stephan Matthias Lademann.


Christoph Prégardien - Divendres 12, a les 20.30 hores

El tenor Christoph Prégardien és un dels veterans del Festival. Enguany torna, aquest divendres, amb un dels cicles més destacats de Schumann, L’amor del poeta. Completa el recital amb lieds de Schubert i Wolf. L’alè poètic i la intuïció de Prégardien s’acompanya amb el toc personal del pianista Julius Drake.


Catriona Morison - Dimarts 16, a les 20.30 hores

La subtil malenconia de Brahms es fonen a la perfecció amb la veu embolcallant de la mezzosoprano Catriona Morison. El repertori inclou dues joies: les cançons de l’op. 91 amb acompanyament de viola de Lara Fernández i piano d’Ammiel Bushakevitz, i el cicle commovedor de cançons de Mahler amb textos de Rückert.


Seong-Jin Cho - Dimecres 17, a les 20.30 hores

És, a hores d’ara, un dels pianistes més sol·licitats al món i aquest és el seu debut a Catalunya. El pianista coreà Seong-Jin Cho toca amb les grans orquestres del món i ara ho fa a la Schubertíada de Vilabertran interpretant obres de Händel, Brahms i Schumann i desplegant intel·ligència interpretativa i ambició.