Espolla recupera la Festa Major de Sant Jaume entre el 21 i el 30 de juliol després de la pandèmia i el passat 23 de juliol ha exercit com a seu per a la XIV Trobada Gegantera.

S'hi han reunit les colles geganteres de Llers, amb el mussol Hortal, Albanyà, amb la parella formada per Bassegoda i Muga, Quimet i Demètria, el pastor i la sirena de Roses, així com la colla gegantera de Figueres.

La sorpresa l'ha brindat la colla de Gegants de Capmany, amb Àgata i Gregori, que han fet la seva primera aparició fora del municipi, compartint cercavila i plantada amb les altres colles.

Àgata i Gregori comparteixen plantada amb altres colles geganteres Ajuntament de Capmany

Els dos gegants representen dos veïns emblemàtics de Capmany, a més d'homenatjar el món agrícola i vinícola característic del poble. Per aquest motiu, en Gregori porta una maça per aixafar raïms a la mà dreta, i l'Àgata du una galleda amb raïm a la mà dreta i un flaçó a l'esquerra.

Ambdós gegants, més de dos metres d'alçada, van ser batejats a la darrera festa major de Campmany, i provenen del taller dels artesans Ventura & Hosta de Navata.