El pintor Josep Niebla, gironí d'adopció des de la dècada dels seixanta, ha mort aquest dilluns. Considerat un dels pintors més destacats del país, va estar en actiu de forma ininterrompuda durant prop de mig segle i deixa una obra extensa i en constant evolució, marcada per un fort compromís social. Durant la seva carrera, de fort compromís social, Niebla va realitzar més de 200 exposicions a Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica.

Nascut a Tetuan l'any 1945, Niebla vivia a Girona des del 1962. Va cursar estudis superiors de Belles Arts a Tetuan, que va ampliar a Sevilla, Barcelona i París. L'any 1962 va decidir instal·lar-se a Girona, on va participar activament en la vida del país, fins a emplaçar la seva casa-taller en una masia a Casavells, on va instal·lar l'estudi i va crear una fundació.

L'any 1975 va guanyar el gran premi de la Biennal Internacional de Barcelona. Conegut pels seus murals de gran format, Niebla va realitzar també cartells, gravats, collages i il·lustracions per a llibres de bibliòfil.

L'any 1992 la ciutat de Girona li va dedicar una mostra retrospectiva i el 2017, quan ja estava inactiu a causa d'una malaltia, el Museu de Montserrat va acollir una mostra antològica per repassar els seus cinquanta anys de carrera.

Fa tan sols uns mesos, a l'agost, Niebla va voler donar part de la seva col·lecció d'art a l'Ajuntament de Girona. En total, es tracta d'unes 600 obres de diversa autoria, entre les quals destaquen Ginovart, Miró, Dalí, Artigau o Ràfols Casamada.

L'artista tenia un gran vincle amb l'Alt Empordà, on havia exposat a diversos espais com la Galeria El Claustre de Figueres (2000); el Mas d'en Dorra de Fortià (2013); o el celler Espelt de Vilajuïga (2015), entre altres.