Parlem amb Pau Serrasolsas, cantant de Ginestà. El grup actua aquest divendres 27 a la Plaça Catalunya de Figueres en el marc de Les Nits d'Acústica.

Com definiríeu Ginestà?

Ginestà som dos germans que fem música pop en català, que vam començar a fer cançons fa uns quatre o cinc anys i que ens dediquem més o menys professionalment a la música des de fa un any i ben poc.

Aquest últim any i mig ha estat quan ha augmentat la seva popularitat. Com ho han viscut?

Vam començar a créixer després de guanyar el premi Enderrock el 2020. Teníem una gira per tot l’estiu passat, però la pandèmia ho va llançar tot pels aires. Per sort, vam poder fer concerts i ara estem actuant. Si una cosa tenim és que ens adaptem a tot tipus de formats.

I precisament, ha coincidit en un dels moments més complicats per la cultura?

Doncs sí. El que passa, és que si una cosa tenim és que tenim tot tipus de formats, tant és que la gent estigui asseguda o a peu dret. Preferim veure les cares, és evident, però les coses són com són, i es pot veure un concert de Ginestà assegut perfectament.

Fa tres mesos van llançar el videoclip de la cançó «L’Eva i la Jana», que està tenint molt bona rebuda.

Ha tingut moltes visualitzacions, sumant totes les plataformes deu estar al voltant del milió. Treballem amb gent que pensa molt bé, i aquest cas n’és un exemple amb el Tik Tok, que ens ha apropat a la generació a la qual ens dirigim.

Parlant de Tik Tok, la coreografia de la tornada s'ha tornat viral.

Sí, va ser una passada. En qüestió de dies vam veure com molta gent l'estava fent i el jovent està molt engrescat amb aquesta xarxa social i d'alguna manera ens hi volíem apropar. És cert que nosaltres, personalment, no en tenim, però va ser una manera per arribar a aquest públic.

Si parlem de temes d'èxit no podem oblidar-nos d'«Estimar-te com la terra». D'on sorgeix?

Doncs no ho sé. Va sorgir quan estàvem fent el primer disc, vam acabar de fer-lo i just després va sortir aquest tema. Ja sabíem que seria el començament del segon disc. És una cançó de la qual n'estem molt contents perquè és la que ens ha fet treure el cap en el panorama musical català. Quan et poses a tocar-la t'adones que d'alguna manera és gràcies a aquesta que estem on estem i la toquem molt agraïts i feliços.

Precisament aquesta cançó la vau cantar en la presa de possessió del President Pere Aragonès.

Exacte. Ens ho van proposar i vam decidir fer-ho. Ens va fer molta il·lusió perquè és un acte molt important. Ens ho vam pensar una mica pel nivell de repercussió, perquè tota repercussió té les seves parts positives i negatives i vam decidir acceptar, i això era un moment important pel país i ho vam fer amb molt de gust.

Com va ser l'experiència?

Doncs bé! Hem de reconèixer, ara que ja ha passat, que això va ser gravat abans, no va ser el dia de la presa, però molt bé. Va ser molt emocionant perquè mai havíem estat a dins de Palau i és un lloc molt bonic. Ho vam gravar al pati de carruatges i superbé.

També vau musicar la campanya electoral de la CUP i vau actuar en algun dels actes de campanya.

Sí! Des que vam començar amb la música sempre hem acompanyat actes de la CUP i de l'esquerra independentista en general. És un partit i unes idees amb les quals ens sentim identificats i sempre hem acompanyat i donat suport a la CUP.

Sempre us involucreu políticament, i molts dels vostres temes duen al darrere algun missatge en aquest sentit, com la denúncia de la precarietat juvenil. Com és?

Doncs perquè venim d'aquí, i no podríem no esmentar-ho. La veritat és que fins fa molt poc vivíem treballant moltes hores en feines que no són la música, i tot just ara estem fent el pas de viure de la música i a veure què passa. Al final som jovent precari encara que ens dediquem al que ens dediquem. Si no ho expliquem a les cançons seria una falsedat molt gran.

Anant a la part personal. Com és actuar entre germans?

Superbé! Jo crec que amb ningú ho faria tan bé com amb la Júlia. És important tenir algú al costat amb qui confiar.

I què hi ha en futur pròxim de Ginestà?

Un tercer disc, d’aquí a uns mesos. Serà un disc carregat d’alguna cosa més moguda del que hem fet fins ara. Amb la sonoritat de «L’Eva i la Jana» i amb lletres semblants a les que hem fet sempre. L’essència serà la mateixa.

Com serà el concert a Les Nits d’Acústica?

Serà molt bonic. Mai hem actuat a Figueres i en tenim moltes ganes. Sempre ho havíem vist de lluny, i més d’un cop havíem comentat que seria una passada actuar-hi. A més, coincidim amb Els Pets, que ens hi portem molt bé, i són uns referents per a nosaltres.