Segueix-nos a les xarxes socials:

Es presenta la candidatura de l’art de navegar a vela llatina i vela al terzo per ser declarat Patrimoni cultural immaterial de la UNESCO

S’ha fet pública la presentació a la candidatura de l’art de navegar a vela llatina i vela al terzo en el marc del festival mariner Palamós Terra de Mar

Es presenta la candidatura de l’art de navegar a vela llatina i vela al terzo per ser declarat Patrimoni cultural immaterial de la UNESCOMUSEU MARÍTIM DE BARCELONA

El Museu Marítim de Barcelona, l’Associació de Museus Marítims de la Mediterrània, la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana i la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial han fet pública, en el marc del festival Palamós Terra de Mar, la presentació de la candidatura de l’art de navegar a vela llatina i vela al terzoper tal que s’inclogui a les Llistes de Patrimoni Immaterial de la UNESCO. La candidatura es presenta al març de 2022 i compta amb el suport del el Departament de Cultura de la Generalitat.

La candidatura de l’art de navegar a vela llatina i vela al terzo està coordinada per una comissió internacional constituïda pel Museu Marítim de Barcelona, el Museu de la Marineria de Cesenatico d’Itàlia, el Museu-Casa de la Batana de Rovijno de Croàcia, el Museu Marítim d’Eslovènia, i el Taller d’embarcacions de Polilles i el Parc natural marí del golf de Lió de França, assumint el rol d’impulsors als respectius territoris.

L’art de navegar amb vela llatina i vela al terç engloba el conjunt de coneixements i habilitats que permet a una persona navegar en una embarcació propulsada a vela llatina o amb aparell llatí. Aquest és un coneixement basat en l’experiència, que s’adquireix per la pràctica i que, tradicionalment, ha estat transmès mitjançant un procés d’aprenentatge i adquisició d’expertesa de generació en generació o entre individus experts i novells.

La configuració de l’aparell llatí possibilita l’orientació de la vela en múltiples posicions, cosa que fa que s’aprofiti la força del vent en tot moment i vingui d’on vingui. És per això que l’art de la vela llatina ha arrelat a la Mediterrània, on existeix una gran diversitat de vents, molts d’ells de caràcter tèrmic, amb constants canvis d’orientació, especialment entre les nombroses illes i en navegació costanera, que és el que més es practica a Catalunya.

Mitjançant la inclusió de l’art de navegar a vela llatina i vela al terç en la Llista de Patrimoni Immaterial de la UNESCO, els promotors de la candidatura pretenen assolir els objectius previstos a la Convenció de la UNESCO 2003: reconèixer i salvaguardar el vast i compartit patrimoni cultural immaterial que representa la pràctica de la navegació a bord d’embarcacions de vela llatina i vela al terç, sensibilitzar la societat a escala local, nacional i internacional, sobre els seus valors identitaris i culturals, i impulsar la cooperació per a la seva preservació, dinamització i transmissió. Cal conservar viva la navegació a vela llatina com a un element essencial del patrimoni marítim i fluvial de la nostra cultura.

Prem per veure més contingut per a tu