Davant la impossibilitat de tornar a omplir la plaça Major de Vilafant de gent per celebrar la Fira del Conill amb la Mostra de tastets gastronòmics tampoc aquest any, l'Ajuntament impulsa, en la 24 edició, un recorregut gastronòmic, Conill en Ruta, per promocionar la carn de conill entre diferents restaurants de la comarca. Al voltant d'aquesta activitat gira enguany la Fira, que l'any que ve celebra el seu 25è aniversari a l'espera de donar continuïtat a la proposta i recuperar les seves activitats més tradicionals.

El Conill en Ruta és la proposta de l'Ajuntament de Vilafant per seguir vinculant el nom del municipi amb la gastronomia del conill. «El 2020 ens vam quedar sense gaudir dels plats de conill, i aquest any, veient que la situació sanitària de pandèmia tampoc ens permetia realitzar la fira, hem decidit seguir promovent la carn de conill d'una manera diferent. A més a més, amb aquest nou format, volem ajudar la restauració, un sector que durant aquesta pandèmia ha patit molt», explica l'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys.

La intenció d'aquest primer Conill en ruta és donar protagonisme als restaurants de la comarca oferint una proposta diferent que pugui seduir tant els seus clients com atreure'n de nous. «Els restauradors han estat des del principi una part molt important de la fira, per tant, també tenim un deure amb ells i, ja que no els podem portar a la plaça on compartíem les seves creacions, volem anar a casa seva i ajudar-los a tornar a funcionar a ple rendiment com més aviat millor», explica César González, regidor de Promoció econòmica de Vilafant. La ruta també vol valorar el potencial gastronòmic del municipi i de l'Alt Empordà, que compta amb establiments d'alta qualitat.

Vins de l'Empordà

La gastronomia del conill, en aquesta ruta, estarà acompanyada dels vins de la DO Empordà. Els restaurants proposaran als seus clients maridar els seus plats de conill amb algun dels vins de l'Empordà de la seva carta o bé disposaran de 4 vins oferts pel celler Empordàlia. Uns vins tocats per la tramuntana, que acompanyaran perfectament les tapes o els plats de conill, i les postres oficials de la Mostra, amb la garnatxa dolça, tan típica de la nostra comarca.

Des de l'àrea de promoció econòmica creuen que aquesta nova proposta servirà per continuar la promoció de la carn de conill, però d'una manera diferent, «busquem que la marca Conill de Vilafant vagi creixent i expandint-se. Sabem que l'Empordà és una potència gastronòmica i que els seus restaurants vagin incorporant i afegint més receptes fetes amb conill a les seves cartes, és un repte que ens ha de beneficiar a tots, productors, restauradors i clients» afegeix César González.

Una proposta gastronòmica que, a més de potenciar la qualitat dels restaurants de la nostra zona, també aposta per la carn de conill amb la intenció de demostrar les seves possibilitats culinàries. Un ingredient molt sa que té moltes propietats nutritives i que sovint és poc explotat en les cartes dels restaurants i en el nostre menú del dia dia.

Des de fa 24 anys, a Vilafant es treballa per potenciar totes les propietats d'aquesta carn i aconseguir que sigui un ingredient més sovintejat tant en les cartes dels restaurants com també en el nostre dia a dia. Al llarg de tots aquests anys, els restauradors que han participat en la Mostra han demostrat les moltes possibilitats i la versatilitat que té la carn de conill, que es pot preparar de maneres molt diverses, des de propostes més tradicionals com l'arròs de conill, que cada any ha fet les delícies de tots els visitants de la fira, fins a propostes més innovadores, com aperitius freds amb un ravioli de carn de conill o plats preparats amb ingredients dolços com la xocolata.

Nou restaurants presents, del 15 de maig al 23 de juny

Del 15 de maig al 23 de juny, 8 restaurants de Vilafant i de la comarca oferiran les seves especialitats del conill o alguna de les receptes amb més acceptació popular durant tots aquests anys de Mostra gastronòmica en format de tapa o plat de la seva carta, incloent-hi les típiques Cues de conill com a postres oficials de la Mostra. Es podran gaudir als restaurants: Bocam, Ca La Marieta, Can Viñas, Corral de Sant Quirze, Cuina 22, Mas Ullastre, La Tartana de Can Massanet, Taula Mama Roser i La Vinya. La llista està oberta als locals que s'hi vulguin sumar, a www.vilafant.cat