Els jonquerencs ja van viure l'anul·lació de la festa major el juliol passat. Ara, no han volgut cedir i proposen aquest dimarts un programa alternatiu que els veïns gaudiran des de finestres i balcons. El Grup d'animació i festes local, Gràfic, hi jugarà un paper essencial obrint la festa amb una cercavila itinerant, a les 6 de la tarda. També itinerarà el Trio Calavera, a les 9 del vespre, i es tancarà la jornada amb un piromusical de la mà dels Diables de l'Albera.

Toni Pagès, vicepresident i secretari de Gràfic, entitat que aplega els Xanquers, Tambors i Grallers de l'Albera, així com els Gegants, assegura que hi ha moltes ganes de sortir dimarts. De fet, estan aturats des del febrer. «Serà una cercavila una mica diferent del que estem acostumats, a no fer les pauses per marcar depèn quin ritme o lloc, per evitar aglomeracions, serà més ràpida i més llarga». Tenen previst sortir de la plaça de l'Ajuntament en direcció al CAP passant pels carrers Vell, Sant Miquel, de les Alzines fins al carrer Major i tornar al punt de partida.

El retorn, un gran al·licient

El retorn, un gran al·licientPagès reconeix que no és molt habitual que Grallers, Xanquers i Tambors surtin junts, ja que «tenim instruments completament diferents» i el que faran ara serà anar alternant ritmes. Respecte a les distàncies socials, ells ja les practiquen sempre, ja que els moviments que fan els músics ho requereixen. Actuar després de tants mesos és un al·licient. Pagès reconeix que fa dos anys Gràfic va estar a punt de desaparèixer. Van quedar vuit i ara ja són uns vint-i-cinc integrants. El secret: «Fer-li un gir». Es tractava d'una colla molt pensada per acompanyar diables o fer cercaviles curtes. El canvi els ha dut ja l'any passat a sumar vint-i-dues sortides. «Sense oblidar les nostres arrels, mirem d'avançar cap a una fórmula més divertida, més lúdica», reconeix Pagès que explica que el 70% de la colla tenen uns 40 anys i un 85% d'aquests són dones. També comenta que a tots els components se'ls forma. De fet, pocs d'ells tenen una base musical, sinó que comencen «de zero i, sobretot, per desgast, repetir, repetir», somriu Pagès qui espera que, després de tot això, puguin reobrir l'escoleta de percussió per a joves que s'havia engegat amb força.