Els Entramuntanats de Barcelona celebren el seu 26é aniversari amb un sopar oficiat pel rosinc Gregory Abella, del Restaurant Falconera. El sopar tindrà lloc el proper dilluns, 3 de febrer, al Restaurant El Bosc de l'Hotel Barcelona 1882 i és el segon de tot un seguit de sopars que a partir d'ara oficiarà cada mes un prestigiós cuiner empordanès al Cap i Casal. Aquests sopars neixen amb intenció de convertir-se en un referent de la cuina empordanesa a la capital de Catalunya. Gregory Abella, del Restaurant Falconera de Roses, és el xef elegit pel casal Empordanès per celebrar els seus 26 anys.

Menú KM '0' empordanès

Falconera significa natura i mar, un espai on degustar productes Km 0 a l'estil tradicional. Especialitzats en una gran varietat d'arrossos, des d'una clàssica paella a una «no-paella» amb ingredients alternatius, passant per un arròs caldós, ho combinem amb productes amb un toc francès com ara el foie o el magret. El menú que el restaurador, fill de mare francesa i pare català, proposa als comensals - empordanesos que viuen i/o treballen a Barcelona i Barcelonins amb ganes de descobrir els autèntics plaers de la cuina empordanesa - es compon de:

  • Crema de calçots amb llagostí cruixent
  • Torradeta de foie, carxofa i ou de guatlla
  • Pop a la brasa amb parmentier de patata violeta i oli de "pimentón de la Vera"
  • Socarrat amb gambots i safrà
  • Arròs caldós amb bacallà i carxofes
  • Xocolata en estat pur (tradicional dels Entramuntanats)

Tot això, ruixat amb vi Blanc "Quinze Roures 2018", el vi negre "Sol i vent 2018" i el vi dolç "Airam", d'ESPELT Viticultors de l'Empordà. El preu de tot el menú serà de 37,50 € per a socis de l'associació i de 47,50 € per a no socis.

Ramón Pujolboira, Entramuntanat de l'Any

Cada any en el sopar d'aniversari del mes de febrer, els Entramuntanats atorguen el seu guardó, Entramuntanat de l'Any, creat per Eduard Bartolí, a empordanesos que hagin destacat especialment i que fomentin l'empordanisme i l'esperit entramuntanat arreu del món. Enguany s'atorga a l'artista Ramon Pujolboira a títol pòstum.

Ramón Pujolboira va néixer a Barcelona el 6 de juny de 1949; després d'estudiar a l'escola Massana, es va formar com a pintor a París. De retorn, l'any 1974, es va instal·lar a l'Empordà, primer a Ordis i posteriorment a Albons, on va morir el passat 7 de setembre. Durant tots aquests anys ha mantingut un intens contacte amb la vida cultural de l'Empordà. És considerat un gran representant de la pintura empordanesa actual, havent treballat dibuix, pintura, gravats, escultura i ceràmica. Va fundar, amb Ansón, Lleixà, Ministral i Roura, el denominat Grup 69, que representà una renovació de la pintura empordanesa. En Ramón Pujolboira va mantenir sempre una estreta relació amb els Entramuntanats i va assistir moltes vegades als nostres sopars i reunions a Barcelona. La seva vinculació amb l'entitat el va dur a fer un aiguafort amb motiu del tercer aniversari, que va regalar a tots i cadascun dels comensals que van assistir a aquell esdeveniment. Més endavant, en motiu del desè aniversari de l'entitat, va pintar i va obsequiar-nos amb un quadre (gouache sobre paper) on sota el títol de "10 anys d'entramuntanats a Barcelona" representava de manera gràfica la tramuntana, fent volar diaris i altres coses i, fins i tot, vinculant-la amb Barcelona on inclinava les torres de la Sagrada Família. Aquest quadre està dipositat al Museu de l'Empordà per la seva conservació en condicions i per poder-lo mostrar quan calgui.

Entramuntanats

Des de 1994, Entramuntanats és una Associació d'Empordanesos a Barcelona. S'entén com un 'casal', una mena d'ambaixada empordanesa sense afany de lucre al Cap i Casal (Barcelona) que recull la tradició històrica de l'Ateneu Empordanès, que es remunta a principis del segle XX (1916-1936), i que va tenir una ingent activitat cultural i de difusió dels valors empordanesos per la seva època. Avui, l'associació està formada per alt empordanesos que per diferents motius (personals o professionals) resideixen a Barcelona, però que no volen perdre el lligam amb els seus orígens i al mateix temps promocionar els valors i les peculiaritats de l'Empordà i de l'esperit entramuntanat.

Jordi Jordà i Thomas Spieker, co-fundadors d'Entramuntanats i actualment President i Vicepresident de la 'Junta Gestora', es van fer càrrec de nou de l'Associació, juntament amb en Jaume Casamort, la Carme Oliveras i l'Assumpció Vives, el mes de juliol passat, després de ser guardonats amb el premi que ells mateixos van crear fa 20 anys, el mes de febrer de 2019.