«El terror i el fantàstic estan molt arrelats a Catalunya», reconeixen els promotors del festival de curts Bai de Fest que es fa des de dijous i fins dissabte al Teatre Municipal de Roses. Es tracta de la segona edició d'una iniciativa cinematogràfica que l'any passat, en la seva estrena, ja va atraure un centenar d'amants del gènere. Enguany, amb la projecció de quasi un centenar de curts elaborats per creadors d'arreu de l'Estat espanyol, l'objectiu és «duplicar» l'audiència i anar fent-se un forat entre el públic rosinc.

El festival, dirigit per José L. Santos, s'estrena dijous a les 9 del vespre amb el documental El Monstruito, de Joanes GarmendiaEl Monstruito,, una proposta enregistrada a Catalunya que parla «de com fer cinema i sobreviure per projectar-lo». De fet, enllaça molt bé amb la filosofia del festival, ja que posa l'accent en els nous cineastes mancats de recursos econòmics que s'obren pas a través del cinema de guerrilla. Amb el festival ja estrenat, s'obre la nit Bai d'Horror amb una primera tongada de disset curts, tots ells optant a algun dels premis, fins a les 2 de la matinada.

Propostes «low cost»

Propostes «low cost»La segona jornada es fa divendres des de les 4 de la tarda i fins a les 9 del vespre. S'ha batejat com el Bai de Family. Inclou la projecció del film i 28 curts per ser degustats en companyia. Divendres, però, tindrà una segona part, des de les 10 del vespre fins a les 3 de la matinada, quan es projectaran 22 curts i el film englobats dins l'Horror Friki Night. Com expliquen els promotors del festival, en aquesta secció es dona sortida a «curts» low cost, «una bogeria» de propostes fetes amb molt pocs recursos però que, no per aquest motiu, han de ser menyspreades.

La darrera sessió es farà dissabte, des de les 4 de la tarda fins a les 10 del vespre, i s'ha anomenat Bai de Fantàstic. Al final de la vetllada de dissabte, on es veuran setze curts de terror, es farà l'entrega de premis i es projectarà el film Ojo por ojo (2018).

El programa íntegre del Festival. Font: Bai de Fest.

Els premis, que són simbòlics a excepció de l'Iris d'Or que està dotat amb 200 euros, són el ja anomenat Iris d'Or al millor curt; l'Iris Vermell, al millor curt de terror; l'Iris Verd, al millor curt fantàstic; EyeMation, al millor curt d'animació; Ànima Negra, al millor curt de temàtica freak o trash i el millor curt del públic.

Aquest festival és impulsat pels integrants de l'associació cultural Bai de Fest. Com els seus responsables expliquen, a Catalunya hi ha molta tirada pel món del terror i fantàstic. A banda d'ells, a Girona també es fa el Festival Acocollona't. «Dins aquest món estem tots molt units», afirmen. Si del festival rosinc se n'encarrega un equip de quatre persones, l'entitat són uns quants més, ja que també fan activitats la resta de l'any. Així participen en el Carnaval, les barraques de la festa major, entre altres propostes.