Més de 300 persones d’arreu de Catalunya, País Valencià i Illes Balears van assistir el passat 21 de maig a l’acte de lliurament de premis de l’11a edició del concurs literari Ficcions, celebrat a CaixaForum Barcelona. A l’esdeveniment es va donar a conèixer la guanyadora del Premi Territorial de l’Empordà. Es tracta de l’alumna Mónica Martínez de l’IES de La Jonquera, que va rebre uns auriculars sense fil. Així doncs, amb el relat titulat “Pots!” la jove va aconseguir emportar-se el guardó a casa.

En total, 298 joves provinents de 13 centres educatius de l’Empordà van participar a l’11a edició del concurs. D’aquests, 12 alumnes de secundària i batxillerat van aconseguir arribar a la final. Tanmateix, al lliurament de premis també es va fer un reconeixement al professorat, on Olga Tribulietx de l’IES La Jonquera va quedar finalista.

De les 164 històries finalistes, el Premi de Ficcions 2019, guardonat amb un iPhone per cada membre del grup, ha recaigut en el grup Parabatais, integrat per Julieta Iriarte, Zaira Pérez i Emma Villarejo, de l’Institut de Sant Andreu de la Barca, pel seu relat “1944”. El jurat, format per experts dins del món literari i cultural, ha considerat que la història mereixia el primer premi “per la traça narrativa i el domini del tempo literari, i sobretot per una habilitat absolutament fora del comú d'alternar fins a tres plans narratius: el real i el de les cartes, al seu torn desdoblat en el present i el passat. Un veritable exercici de funambulisme literari molt ben resolt i ple de suspens”.

D’altra banda, el Segon Premi de l’onzena edició de Ficcions, a l’àmbit català, ha estat per a Emma Abella, Núria Valera i Judith Prados, de l’IES Jaume Viladoms de Sabadell, per l’obra “Les paraules ferides” per una escriptura neta i atenta al detall, que sap contraposar l'emoció individual més pròxima al sentiment amb la peripècia col·lectiva que fa avançar el pes d'una història, sempre amb la tensió necessària”.

En l’àmbit global, la segona posició ha estat per a la millor història del País Valencià de Marco Ruiz, de l’IES El Ravatxol de València, amb el seu relat “Clau”. Mentre que la tercera posició ha estat per a la millor història de les Illes Balears de Francesca Hernández, de l’IES Sant Agustí des Vedrà d’Eivissa amb “El cerç aragonès”.

A l’acte també s’ha volgut premiar la feina del professorat amb el Premi a la professora més motivadora, que aquest any ha estat per a Neus Chavarria de l’Escola El Cim de Terrassa.

L’esdeveniment, l’últim dels cinc actes d’entrega de guardons que s’han organitzat enguany - Menorca, Eivissa, Mallorca, València i Barcelona - ha comptat amb la presència d’Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Oriol Magrinyà, director de l’Editorial Barcino, un dels projectes de la Fundació Carulla; Mohamed El Amrani, periodista i fundador de l’Associació Cultural Xarxa de Convivència de Roses; Marta Vivet, guionista de la sèrie de ficció de TV3 “Les de l’hoquei”. Per part de l’AMIC, entitat organitzadora dels premis, van assistir M. Carme Rodríguez, vicepresidenta, Ramon Grau, president, i Josep Ritort, secretari general.

Dades de participació de Ficcions 2019

Aquesta 11a edició va tancar el passat 24 de març amb una participació rècord de 3.801 participants d’entre 14 i 18 anys d’arreu de Catalunya (2.725), País Valencià (582 alumnes) i Illes Balears (494 alumnes) provinents de 306 centres educatius diferents. Aquestes xifres suposen un rècord absolut en la història del concurs, ja que s’ha incrementat en més d’un 6% la xifra de participació respecte a la desena edició.

De les més de 1.500 històries publicades, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 164 grups finalistes: 90 a Catalunya (146 alumnes), 37 al País Valencià (77 nois i noies) i 37 grups a les Illes Balears (un total de 54 estudiants).

Més en concret, a l’Empordà van participar un total de 298 joves provinents de 13 centres educatius. D’aquests, 12 alumnes de 7 grups van aconseguir arribar a la final.

Organitza AMIC, compromís amb l’educació

El concurs Ficcions, l’aventura de crear històries, que enguany arriba a l’onzena edició, és una iniciativa de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana.

L’AMIC representa a més de 350 publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre territori.