La comarca se suma el 18 de maig al Dia Internacional dels Museus, una cita molt especial que aglutina una àmplia oferta d'activitats, amb entrada gratuïta per als visitants, que tindran la possibilitat de conèixer des d'una perspectiva diferent el patrimoni local mitjançant exposicions, dansa, concerts, tallers, visites virtuals i guiades, dins una agenda àmplia de propostes. Des de l'any 1977 se celebra el Dia Internacional dels Museus cada 18 de maig a tot el món. Enguany, el tema triat per l'ICOM, el Consell Internacional dels Museus, per a celebrar aquesta festa és Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició.

Un dels municipis que cada any se suma a la iniciativa és Castelló d'Empúries. Han organitzat una jornada de portes obertes pel dissabte 18 de maig l'Ecomuseu-Farinera i el Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó i per la seva banda, el Museu del Tresor de la Basílica farà un 2x1 en l'entrada. El mateix dia també es podrà descobrir el ric patrimoni medieval i jueu de la vila amb diferents visites guiades que s'han organitzat durant el dia. A les 12 del migdia s'inaugurarà l'exposició temporal: 20 anys d'Història Rural que commemora els 20 anys de l'Associació d'Història Rural que té la investigació històrica com a eix.

I a la nit, els museus s'afegeixen a celebrar la Nit Europea dels Museus, una iniciativa del Consell d'Europa que se celebra enguany el mateix dissabte 18 de maig. La proposta és una visita guiada nocturna conjunta al Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó i a l'Ecomuseu-Farinera. L'activitat s'iniciarà a 2/4 de 10 de la nit a la Cúria-Presó i clourà a l'Ecomuseu-Farinera amb un tastet de vi de la DO Empordà i uns dolços bruels, especialitat típica de Castelló d'Empúries. La visita és gratuïta i cal inscriure's prèviament al telèfon 972 25 05 12.

El Mume de la Jonquera també ofereix jornada de portes obertes el dia 18 i a Figueres les propostes són igualment variades. El mateix dia el Museu del Joguet presenta una nova activitat adreçada a infants d'entre 7 i 14 anys. És un full gratuït que es lliurarà a l'entrada del Museu i és un viatge d'exploració al món dels joguets en què la mainada, acompanyats per adults, descobrirà els secrets del món dels joguets mitjançant l'observació, la investigació, el descobriment de pistes i la resolució d'enigmes. Al final de l'exploració cada infant es podrà fer el Carnet d'Explorador o Exploradora, amb què podrà tornar a visitar el Museu gratuïtament quan vulgui.

El cap de setmana del 18 i 19 de maig, al Museu de l'Empordà i a la Casa Empordà s'han planificat diferents activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus. L'activitat principal s'ha programat per a la Nit dels Museus, es tracta d'un espectacle de dansa a càrrec de la companyia Societat Doctor Alonso. Hi participaran dos artistes: Sofia Asencio i Job Ramos, que realitzaran una performance entorn del quadre La Terra (1929) d'Ángeles Santos Torroella, per celebrar els 90 anys de la peça. L'espectacle es podrà veure el 18 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a 2/4 de 9 i a les 10 de la nit. També s'han programat dues visites guiades: el dissabte 18 a les 12 del migdia es podrà visitar, a la Casa Empordà, l'exposició Jove Creació Europea i el diumenge 19, a les 12 del migdia, al Museu de l'Empordà tindrà lloc la visita guiada a El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBu lli.

S'afegeixen a la celebració el jaciment d’Empúries que aglutina diverses propostes aquest 18 de maig. Durant tot el dia hi haurà portes obertes al jaciment, al museu i al criptopòrtic de la domus dels mosaics. A la tarda i al capvespre, es proposa al públic diverses visites virtuals i teatralitzades per gaudir de la màgia del jaciment a la posta de sol. Fins a les 12 de la nit es podrà gaudir de música i un aperitiu a la terrassa del museu. Les activitats són gratuïtes i cal reserva prèvia. Una de les darreres propostes es farà a Llançà. Hi haurà un concert a càrrec de Jordi Cañon i Olivier Bastoun, amb copa de cava i samarreta gratuïta, del Museu de l’Aquarel·la, per al públic.