La nova exposició del Museu de l'Empordà, El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli, pren la gastronomia empordanesa com a fil conductor per explicar la transformació del nostre territori en un procés que abasta cuina, art, cultura, societat i pensament. L'exposició ha estat comissariada per Josep Algans, Manel Gràvalos i Francesc Guillamet, i es podrà visitar des d'aquest 27 d'abril fins al 15 de setembre.

El projecte El país dels cuiners. De Ca la Teta a elBulli es desenvolupa en tres eixos: una exposició, una publicació i una jornada.

Els comissaris i el director del Museu de l'Empordà

L'exposició té com a centre d'interès el període entre l'inici de les comunicacions modernes, amb tren i automòbil, que van connectar l'Empordà amb Europa, fins al tancament d'elBulli, que marca el punt final d'aquest recorregut històric. L'objectiu és documentar, revalorar i difondre les iniciatives, elements patrimonials i establiments de restauració que van ser pioners en el desenvolupament modern de l'Empordà i al voltant dels quals s'ha construït el relat de la gastronomia empordanesa. La cuina de l'Hotel Duran & Restaurant, l'Hotel Empordà o elBulli són llocs de trobada cabdals de personatges il·lustres com Salvador Dalí, Josep Pla, Carles Fages de Climent, Richard Hamilton, Miquel Barceló i molts altres.

La publicació està formada per onze textos on periodistes, filòsofs, historiadores€ exposen com els restaurants i les fondes de la comarca, els intel·lectuals i artistes que es van relacionar en aquests espais, i els productes de la nostra terra com l'aigua de Vilajuïga, van convertir l'Empordà en un territori avançat, pioner dins l'estat espanyol i punt d'entrada de la modernitat a la cuina. El llibre és un element important per ampliar els continguts exposats a la mostra.

El 21 de juny a l'Auditori Caputxins, se celebrarà "Repensar el menjar. De la cuina de mercat a la cinquena gamma", una jornada professional que consta de set xerrades on participen professionals del món de la gastronomia (Ferran Adrià, David Casacuberta, Salvador Garcia-Arbós, Vicent Marquès, Carme Ruscalleda, Núria Serrat, Carme Gasull, Clara Antúnez, Jordi Subirós, Mateu Casañas i Paula Molés).

En relació a l'exposició s'han programat diferents activitats, visites guiades amb els comissaris i amb guies de Figueres i una activitat familiar ("Crea un plat de pel·lícula") on els assistents podran crear un plat i gravar tot el procés en "stop motion". També s'ha organitzat, en col·laboració amb el Cineclup Diòptria, un "Cicle de Cinema i Gastronomia" als Cinemes Las Vegas, on es projectaran els documentals "Revolució líquida" i "El Bulli: Cooking in progress" presentats per les seves directores, Clara Isamat i Anna Ginestí, i una pel·lícula de ficció ambientada en el competitiu món de l'alta gastronomia.

Un dels valors afegits d'aquest projecte és la possibilitat de seguir l'experiència gastronòmica iniciada al Museu en dos dels espais protagonistes de la mostra: l'Hotel Duran & Restaurant i l'Hotel Empordà, que durant aquests mesos oferiran un menú degustació amb els seus plats estrella, presents a l'exposició.

Amb les diferents branques del projecte es busca crear un relat renovat i innovador de la història de la gastronomia de l'Empordà, i projectar la cuina empordanesa cap al futur sobre una base sòlida i de prestigi. Realitzar-lo ha estat possible gràcies a la col·laboració d'Aigües de Vilajuïga.