La literatura de gènere fantàstic en català és abundant i de qualitat però, de la mateixa manera, és poc coneguda quedant a redós dels circuits d'aficionats. Fa uns anys, des de terres empordaneses, va néixer el web El Biblionauta, impulsat pel professor de català Daniel Genís, una iniciativa centrada en el gènere que, amb els anys, ha anat creixent en col·laboradors i seguidors. Ara, per promoure'n la lectura, des del web s'ha ofert una campanya de xerrades a les biblioteques. Les dues primeres es fan a Portbou, aquest dissabte a les 6 de la tarda, i el dimarts 2 d'abril, a Figueres, a dos quarts de 8 del vespre, i les impartiran el mateix Genís i el també professor Joan Manuel Soldevilla.

La idea de fer aquestes xerrades va néixer arran de la iniciativa de la biblioteca de Montcada i Reixac de celebrar amb diversitat d'actes, aquest 2019, l'Any de la Literatura Infantil i Juvenil. «Vam veure que ells dedicaven un mes sencer a promoure esdeveniments relacionats amb el gènere fantàstic i així va sorgir la idea de proposar-ho a les biblioteques», comenta Genís, que afegeix que les xerrades estaran dirigides eminentment als adults, és a dir, famílies i professorat, però «també als lectors primerencs». A més, la voluntat és «destacar com la literatura fantàstica, també a través dels còmics, pot ser una eina utilíssima per introduir els nostres lectors en l'hàbit lector».

Xerrades teòriques i pràctiques

Xerrades teòriques i pràctiques

L'impulsor d'El Biblionauta, que des de l'any passat també coordina la col·lecció de ciència-ficció de Pagès Editors, explica que aquestes xerrades seran bàsicament teòriques, però que inclouran «exemples pràctics». Daniel Genís comenta que l'experiència d'ell i de Soldevilla, que treballen diàriament davant un públic jove, ajudarà a «confeccionar una mena de cànon de la literatura fantàstica infantil i juvenil».

El primer sorprès davant la bona acollida que està tenint la iniciativa és el mateix Genís. Així aquestes jornades de promoció començaran a caminar a l'Alt Empordà, però podrien exportar-se més enllà, «ja que altres biblioteques ja ens han demanat si podríem anar-hi». És el cas de Campdevànol o Tortosa, entre altres. Evidentment, el tàndem empordanès també visitarà la biblioteca Elisenda de Montcada de Montcada i Reixac, al llarg del mes de juny. En aquesta, però, la xerrada se centrarà en la literatura fantàstica.