Segueix-nos a les xarxes socials:

La Jonquera

Saccejada d'emocions en una nova exposició al Mume

L'artista Ester Baulida porta la instal·lació «Reconstrucció» a l'espai Art i Memòria

Saccejada d'emocions en una nova exposició al MumeFALGUÉS FOTOGRAFIA

El Museu Memorial de l'Exili (MUME) ha inaugurat, aquest dissabte passat, la mostra Reconstrucció de l'artista Ester Baulida. És una proposta que, a partir d'elements quotidians com cortinatges o catifes, simula un petit habitacle obert als visitants. La selecció dels objectes i la seva disposició en l'espai evoquen el pas del temps i el dolor del passat recent, atapeït de violències i catàstrofes. Alhora, apel·len al recolliment personal, a la introspecció, i inviten a fer reflexions per reconstruir sobre aquest patiment i esfondrament de la dignitat i el respecte a la diversitat.

Reconstrucció és una invitació a guarir allò que perdura en la memòria com a fracturat i no cicatritzat i a teixir la reconciliació individual i col·lectiva entre el passat recent i el present. Record, resiliència i reconciliació constitueixen els eixos d'aquesta proposta artística. La mostra ocupa un petit espai que el MUME ha reservat per a propostes artístiques contemporànies que tinguin com a eix principal les relacions entre l'art i la memòria. L'objectiu és oferir visions i perspectives diverses en la tasca de recuperació, divulgació i difusió de la memòria històrica. «L'obra crea una atmosfera embolcalladora de color i llum que pretén situar l'espectador en una actitud introspectiva». Aquesta il·luminació tènue «és la que assenyala un punt central en aquest espai de trànsit on s'ubica l'obra».

Un espai per a la reconciliació

Un espai per a la reconciliació

Baulida considera que la seva obra ha tingut un encaix perfecte dins aquest apartat del Museu de l'Exili que descriu com a temple de la memòria i de la pausa. La seva instal·lació, situada al vestíbul, «interpel·la l'espectador perquè s'aturi un moment, donant-li la benvinguda i provocant-li una sacsejada d'emocions». La mostra es podrà visitar fins al 9 de juny.

Font, al Memorial Democràtic

Font, al Memorial Democràtic

Coincidint amb aquesta exposició, el Govern de la Generalitat ha anunciat que té previst aprovar el nomenament de l'historiador Jordi Font Agulló com a nou director del Memorial Democràtic. Nascut a Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà) fa 55 anys, Font és actualment director del Museu Memorial de l'Exili (MUME), càrrec que deixarà per incorporar-se al Memorial.

Prem per veure més contingut per a tu