El Museu Memorial de l'Exili (MUME) ha inaugurat, aquest dissabte passat, la mostra Reconstrucció de l'artista Ester Baulida. És una proposta que, a partir d'elements quotidians com cortinatges o catifes, simula un petit habitacle obert als visitants. La selecció dels objectes i la seva disposició en l'espai evoquen el pas del temps i el dolor del passat recent, atapeït de violències i catàstrofes. Alhora, apel·len al recolliment personal, a la introspecció, i inviten a fer reflexions per reconstruir sobre aquest patiment i esfondrament de la dignitat i el respecte a la diversitat.

Reconstrucció és una invitació a guarir allò que perdura en la memòria com a fracturat i no cicatritzat i a teixir la reconciliació individual i col·lectiva entre el passat recent i el present. Record, resiliència i reconciliació constitueixen els eixos d'aquesta proposta artística. La mostra ocupa un petit espai que el MUME ha reservat per a propostes artístiques contemporànies que tinguin com a eix principal les relacions entre l'art i la memòria. L'objectiu és oferir visions i perspectives diverses en la tasca de recuperació, divulgació i difusió de la memòria històrica. «L'obra crea una atmosfera embolcalladora de color i llum que pretén situar l'espectador en una actitud introspectiva». Aquesta il·luminació tènue «és la que assenyala un punt central en aquest espai de trànsit on s'ubica l'obra».

Un espai per a la reconciliació

Un espai per a la reconciliació

Baulida considera que la seva obra ha tingut un encaix perfecte dins aquest apartat del Museu de l'Exili que descriu com a temple de la memòria i de la pausa. La seva instal·lació, situada al vestíbul, «interpel·la l'espectador perquè s'aturi un moment, donant-li la benvinguda i provocant-li una sacsejada d'emocions». La mostra es podrà visitar fins al 9 de juny.

Font, al Memorial Democràtic

Font, al Memorial Democràtic

Coincidint amb aquesta exposició, el Govern de la Generalitat ha anunciat que té previst aprovar el nomenament de l'historiador Jordi Font Agulló com a nou director del Memorial Democràtic. Nascut a Sant Miquel de Fluvià (Alt Empordà) fa 55 anys, Font és actualment director del Museu Memorial de l'Exili (MUME), càrrec que deixarà per incorporar-se al Memorial.