23 de febrer de 2019
23.02.2019
Figueres / Begur

L'arquitecte figuerenc Enric Ruiz-Geli «reinventa» la volta catalana en un nou projecte

Un habitatge pilot a Begur fusiona l'estil mediterrani i la tecnologia més avançada

23.02.2019 | 11:27
La casa, que rep el nom de Stgilat, es troba a la cala d´Aiguablava.

Un habitatge pilot de l'arquitecte figuerenc Enric Ruiz-Geli, de l'estudi Cloud 9, fusiona a la Costa Brava l'estil mediterrani amb la tecnologia més avançada en un model d'integració en el paisatge i sostenibilitat mediambiental que ha comportat la «reinvenció» de la volta catalana. La casa, que rep el nom de Stgilat, es troba a la cala d'Aiguablava, al municipi de Begur, i les seves estructures es fonen amb l'entorn.

Enric Ruiz-Geli ha presentat l'habitatge i ha explicat que aquesta volta està molt present en l'arquitectura local i és coneguda com a volta catalana. Segons l'arquitecte, que entre altres projectes té entre mans la rehabilitació de l'edifici d'elBulli a la cala Montjoi de Roses, aquesta volta s'ha reinventat amb enginyeria avançada que treballa amb fibra de vidre i resulta especialment lleugera i adaptable.

Un espai experimental

Cloud 9 ha col·laborat a més amb el centre d'estudi i disseny de Pasadena, l'Art Center College of Design, per a la concepció d'un espai experimental adjacent a la casa.

Una família centreeuropea és qui ha contractat aquest projecte des de, segons expliquen els seus responsables, la seva passió per la cultura i l'estil mediterrani. La tecnologia era una prioritat per a aquestes persones, que volien combinar-la amb la naturalesa de l'Empordà, per la qual cosa Enric Ruiz-Geli ha proposat una arquitectura que considera sensorial.

A la fibra de vidre de la volta se suma la ceràmica que també la conforma i que ha anat a càrrec de l'especialista en aquest material Toni Cumella. Ruiz-Geli, coneixedor de l'Empordà, ja que va néixer a Figueres, ha treballat amb colors que s'integren en el paisatge i s'ha adaptat als revolts de la geografia costanera.

Respecte al pavelló annex, la seva estructura és d'encofrat inflable en el que s'injecta un formigó intel·ligent, lleuger i ecològic per donar peu a una forma orgànica inspirada en els pins que l'envolten.

El jardí de la finca ha preservat els arbres existents i una piscina recull aigua de pluja i la filtra amb processos naturals per completar un habitatge pilot que Ruiz-Geli espera suposi «un pas més» en la relació de l'arquitectura amb Begur. Per la part exterior, l'edifici s'adapta a les formes de la natura, com si intentés no fer soroll.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook