El Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona ha acollit aquest dijous l'entrega dels Premis Ciutat de Barcelona que ha reconegut la contribució l'any 2018 d'una vintena de persones i col·lectius com la cantant Rosalía, el director de teatre Jordi Prat i Coll, el poeta Josep Pedrals o l'investigador figuerenc Josep Peñuelas, entre altres. L'alcaldessa Ada Colau ha assegurat que s'entreguen en un moment "històric" i "molt difícil", per un judici "que no s'hauria d'haver produït mai". Gran part dels premiats han tingut un record pels presos. PP i Cs han abandonat l'acte per les "constants referències" als líders independentistes. A banda de polèmiques polítiques, Rosalía ha ressaltat a través d'un vídeo la importància de Barcelona en la seva trajectòria. "No m'ho puc creure", ha dit sobre un premi que ha reconegut també el cinema Zumzeig o l'espectacle de circ 'Rhumans'.

L'estrella internacional Rosalía ha estat premiada pel seu disc 'El Mal Querer', un guardó que ha recollit la seva mare Pilar Tubella. "Em fa molta il·lusió rebre el premi de la meva ciutat", ha dit la cantant de Sant Esteve Sesrovires des dels Estats Units. Rosalía ha explicat la seva vinculació amb els barris del Born i Sant Andreu en la creació de l'àlbum, i la seva formació al Taller de Músics i l'Esmuc.

En la categoria de teatre, s'ha reconegut Jordi Prat i Coll per la seva posada en escena de 'Els Jocs Florals de Canprosa' i ha apuntat que directors del seu perfil "de vegades no tenen espais". "No hem de tenir prejudicis cap al nostre patrimoni teatral", ha dit el director sobre clàssics com el de Santiago Rusiñol "als quals no els hi té por". Amb una frase del dramaturg ha clos la seva intervenció: "Si els jutges després dels jutjaments fossin jutjats, més d'un aniria a la presó".

Situació "excepcional"

Molts de la vintena de premiats han fet referència als presos i han demanant la seva llibertat, com l'investigador Eduard Batlle, Premi Ciències de la vida, que ha qualificat de "vergonya" la seva situació. Els regidors de Ciutadans, i posteriorment els del PP, han abandonat la sala en el moment en el qual el periodista Jesús Rodríguez, de La Directa, ha fet referència als líders independentistes. "Mentre alguns partits polítics ens facin dir polítics presos en comptes de presos polítics seguirà sent necessari el periodisme", ha dit Rodríguez, premiat pel dossier 'La guerra bruta de l'aigua'.

Mejías ha dit través d'un tuit que Colau "polititza una vegada més un acte institucional, sectari, i amb constants referències als presos separatistes". El president del PP a Barcelona, Alberto Fernández, ha qualificat l'acte "d'aquelarre de Colau" i "altaveu de la extrema esquerra i l'independentisme".

Tots els guardonats

En total són 19 categories d'àmbits diversos les que han reconegut persones com Miquel Amengual Bibiloni, en la categoria d'història, per la seva tesi doctoral sobre la immigració francesa a l'àrea de Barcelona a l'època moderna. En l'àmbit d'arquitectura i urbanisme, el premiat ha estat la cooperativa d'arquitectes Lacol pel projecte de la cooperativa d'habitatge La Borda. En arts visuals, el premi l'ha rebut el col·lectiu artístic Halfhouse, del qual n'han reconegut l'encert en la renovació del seu projecte, amb un "excel·lent" programa d'exposicions.

Pel que fa a l'assaig, les ciències socials i les humanitats, el jurat ha premiat 'El sueño de los mártires. Meditaciones sobre una guerra actual', del filòsof argentí Dardo Scavino, en el qual analitza la matriu ideològica del conflicte global entre l'imperialisme i el jihadisme. En l'apartat d'audiovisuals, el premi ha anat a l'entitat Zumzeig Cinecooperativa per la difusió del cinema d'autor nacional i internacional que troba obstacles a les sales comercials.

També ha recollit el Premi Ciutat de Barcelona l'investigador del CSIC a l'Institut de Ciències de l'Espai Ignasi Ribas, en la categoria de ciències experimentals i tecnologia. El premi en la categoria de ciències de la terra i ambientals l'han rebut Marcos Fernández-Martínez, Jordi Sardans i Josep Peñuelas, per l'article 'Global trends in carbon sinks and their relationships with CO2 and temperature' publicat a la revista 'Nature'. Peñuelas, reconegut científic d'àmbit mundial, va rebre recentment el reconeixement de l'associació d'alumnes de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres i el títol de Fill Adoptiu de la ciutat Des des fa anys manté un vincle constant amb la capital empordanesa, on és patró de la fundació del Museu del Joguet de Catalunya.

En ciències de la vida, s'ha guardonat el doctor Eduard Batlle, professor ICREA a l'Institut de Recerca Biomèdica, per les seves investigacions sobre un nou mecanisme que permet a les cèl·lules de càncer colorectal evadir la detecció pel sistema immunològic i generar metàstasis.

En matèria de circ, l'espectacle premiat ha estat el 'Rhumans', de la companyia Rhum&Cia, per la renovació de l'univers del pallasso. També s'ha premiat la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar, en aquest cas en l'apartat de cultura popular i tradicional. En dansa el premiat és Salva Sanchis per la presentació de l'obra 'Radical Light', i en disseny, el jurat ha reconegut la col·lecció 'Level', del joier Marc Monzó.

En matèria d'educació s'ha reconegut el projecte 'Patis coeducatius', de Coeducació, que facilita la reflexió col·lectiva des de la perspectiva de gènere per transformar-la en accions educatives, i en literatura en llengua castellana el premi ha estat per a Mario Cuenca Sandoval, per l'obra 'El don de la fiebre'. En català, ha recollit el guardó Josep Pedrals, per 'Els límits del Quim Porta'. Anna Soler Horta ha rebut el premi en traducció en llengua catalana per la traducció de l'obra 'Austerlitz', de W.G. Sebald.

A la cerimònia, presentada per l'actriu Àgata Roca, hi ha actuat el col·lectiu barceloní Onionlab, que ha ofert un espectacle de dansa combinat amb projeccions audiovisuals i una il·luminació com a tast del Festival Llum Barcelona 2019, que se celebrarà del 15 al 17 de febrer.