Divendres passat, Toni Soler acompanyat del seu company televisiu Jair Domínguez van presentar el llibre 'El tumor' a l’espai de La Cate de Figueres. A l’obra, Toni Soler s’endinsa en la seva relació amb el seu pare, Antoni Soler i Bos, al mateix temps que reflexiona sobre el procés de no dol que va fer després de la seva mort, quan tenia de 55 anys, a causa d’un tumor cerebral. L’encarregat de fer la introducció de l’acte va ser Alfons Gumbau: «L’Antònio va compartir amb el meu pare, Josep M. Gumbau, la passió pel teatre i durant uns anys la feina al Banco Hispano Americano», com recordaven algunes de les fotos en blanc i negre que es van projectar durant l’acte. El tumor, de Toni Soler, retrata en les primeres pàgines la Figueres de postguerra i els grans canvis viscuts a la nostra societat, recalcà Gumbau.

Soler es mostrava satisfet de presentar el llibre a Figueres i especialment a La Cate, on el seu pare va donar curs a la seva dèria pel teatre: «Aquí va passar alguns dels moments més feliços de la seva vida». Al mateix escenari, l’autor oferia al públic una presentació distesa i humorística d’una obra autobiogràfica i introspectiva sobre el pare: «El seu record ha quedat més diluït, ja que la fama era de la meva mare», va remarcar.

«Cadascú podria escriure un llibre com el que jo he fet», va reconèixer Soler: «És un llibre que he fet ràpidament, però de digestió lenta», un llibre que he escrit «de forma plaent, sense patir» i on «Figueres no surt molt ben parada», va advertir. «A les meves germanes i a mi, ens van treure de Figueres i, després, ens van dir que havíem de ser súper figuerencs». Va parlar de la Figueres d’abans, però també de l’actual i va lamentar que l’omnipresència de Dalí acabi convertint la ciutat en alguna cosa diferent del que era.

El tumor es refereix a la malaltia que li va arrabassar el pare, però també al tumor que l’autor va heretar: «Un tap que va fer que no admetés que va passar una cosa molt grossa, que no sabia com afrontar». El lector trobarà al llibre un Toni Soler íntim i proper que despulla tots els records i els sentiments guardats amb pany i clau durant 36 anys.