30 de novembre de 2018
30.11.2018
Figueres

Àngels Bassas porta «La nit de Molly Bloom» a La Cate de Figueres

L'actriu interpreta la Penèlope infidel de l'«Ulisses» de Joyce

30.11.2018 | 19:57
L'actriu Àngels Bassas

DISSABTE, 1 DE DESEMBRE. 21.00 HORES. LA CATE DE FIGUERES. 

L'actriu figuerenca Àngels Bassas protagonitza un nou repte interpretatiu, La nit de Molly Bloom, per donar vida a l'heroïna infidel de l'Ulisses de James Joyce.  En una nit d'insomni i estirada al llit al costat del seu marit, Leopold, la protagonista dorm profundament i deixa fluir els seus pensaments més íntims.

Es tracta de l'extensíssim monòleg final d'una de les més cèlebres parts d'aquesta novel·la cabdal del segle XX, un corrent de la consciència en el qual a través d'un ininterromput flux sense puntuació ni diferenciacions tipogràfiques, afloren els pensaments i les impressions d'una dona sobre les seves inquietuds més profundes.

L'obra està dirigida per Artur Trias, que ha fet l'adaptació i la traducció al català a partir de la versió teatral de José Sanchís Sinister­ra. L'espectacle es va estrenar el passat mes de febrer, agafant el repte que ja va assumir Rosa Novell el 1998. «Fa vint anys que no es representa i és la primera vegada que es fa en català». «És un text molt atrevit sobre la seva vida íntima, les seves fantasies eròtiques, la seva relació amb el marit, la seva relació amb l'amant... Ho deixa anar tot lliurement i el públic riu molt en moltes frases, s'identifiquen i empatitzaven moltíssim».

Cal destacar que l'Ulisses es basa en un dia en la vida de Leopold Bloom, la seva dona Molly i el seu amic Stephen Dedalus el 16 de juny de 1904. Consta de 18 episodis que reflecteixen l'Odissea d'Homer, amb diferents tècniques narratives, essent el soliloqui de Molly Bloom una de les més cridaneres. A través del seu discurs s'intueix "la relació de parella després de disset anys, aquella ànsia de tornar-te a mirar, a sentir com al principi de la relació, hi ha molt d'amor i molta tendresa".

Bassas descriu el personatge com el d'una dona tendra i vulnerable que ha renunciat a moltes coses. «La Molly Bloom és la Penèlope que no s'espera durant deu anys que torni l'Ulysses i li és fidel, sinó que és una Penèlope infidel». El paper del marit l'interpreta Jep Barceló: «Tots dos estem en escena, però la seva interpretació és física, es gira i ronca en algun moment, però no parla».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook