Entre els dies 2 i 20 de juliol ha tingut lloc el I Curs Internacional d´Arqueologia Medieval i Moderna Ciutadella de Roses, organitzat des de la Càtedra Roses d´Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la Universitat de Girona i l´Ajuntament de Roses. El curs, en el qual han participat 13 estudiants d´arqueologia provinents de diferents universitats de Catalunya, França i Itàlia, ha abordat objectius científics, educatius i patrimonials.

Des del punt de vista científic l´objectiu era el d´aprofundir en el coneixement de la trama urbana de la vila medieval de Roses, cercant la ubicació del què era el principal eix de comunicació de la població, l´anomenat carrer Major, una llarga via que travessava de nord a sud la població i connectava el portal Major (al sud) amb la zona del monestir de Santa Maria (al nord). Durant els treballs s´ha començat a excavar una superfície superior als 250 metres quadrats i s´ha localitzat aquest carrer, així com les traces d´algunes de les cases que el flanquejaven. També s´ha documentat l´aprofitament de la seva traça i d´algunes de les cases un cop la vila ja era abandonada per part del conjunt d´edificis de la fortalesa militar. Així, per exemple, la casa del Governador de la fortalesa es va construir a la banda oest del carrer respectant l´alineació urbanística anterior.

Des del punt de vista patrimonial el Curs també tenia l´objectiu d´anar posant al descobert la traça de la població medieval per tal d´anar-la incorporant- després dels corresponents treballs de consolidació- al ric patrimoni arqueològic de la Ciutadella.

El tercer objectiu, i nucli central del Curs, era el formatiu. Els estudiants no solament han participat en les tasques d´excavació de camp, mitjançant la realització de tasques d´excavació, documentació del registre arqueològic i dibuix d´estructures, sinó que han realitzat també pràctiques de laboratori, en aspectes com la classificació i documentació dels materials.

El Curs s´ha complementat amb una formació teòrica centrada en l´estudi de l´urbanisme en època medieval. Concretament, s´han combinat conferències impartides especialistes en aquest àmbit del coneixement (Gerardo Boto, Aymat Catafau, Albert Cubeles, Marcel Pujol, Jordi Sagrera, i Mikel Soberon) amb visites a diferents poblacions i jaciments medievals (Girona, Besalú, Cervià de Ter, Sant Pere de Rodes i Peralada) sempre acompanyats d´experts que els han explicat la història i evolució dels diferents indrets.

Per al curs de l´any 2019 s´ha previst la incorporació d´alguns estudiants de restauració de l´Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, que realitzaran pràctiques de consolidació i restauració dels espais que la pròpia excavació va posant al descobert.

Josep Burch i RiusLluís Palahí GrimalJordi Vivo i Llorca