La Generalitat ha programat aquest estiu 87 activitats arreu del país, entre música, arts escèniques, arts visuals, recreació històrica i gastronomia per "dotar de vida" el patrimoni cultural català, tal com ha explicat el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna. En total, són un 34% més d'activitats que les programades l'any 2016. Aquesta programació cultural d'estiu tindrà lloc en 22 museus, monuments i jaciments gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. Entre les novetats d'aquest 2017, destaca el nou espectacle del Conjunt Monumental d'Olèrdola inspirat en la 'Divina Comèdia' de Dant que té com a protagonista Mir Geribert, el 30 de juny i l'1 de juliol; el retorn del Festival de Música de Santes Creus, de l'1 al 29 de juliol, i la celebració dels 25 anys de la Schubertíada a Vilabertran del 17 d'agost al 3 de setembre.

Susanna ha destacat a l'inici de la seva presentació en la convicció que "el patrimoni està viu" i en aquest sentit creu que cal combatre la idea que "el patrimoni és una foto fixa en el temps". "El patrimoni està viu", ha insistit, i "això ens remet a que hem de viure el patrimoni i quina millor manera que donar-li vida". Aquesta idea defensada per Susanna és l'arrel d'aquestes 87 activitats presentades. Ha desgranat que un dels seus reptes és augmentar el nombre i diversitat d'activitats que conformen la programació de juliol i agost. Aquest any augmenten, ha dit, un 34% el nombre d'activitats durant aquests dos mesos respecte el passat any.

El director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha afirmat que els interessa consolidar iniciatives que guanyen "en qualitat i en quantitat de visitants" i ha citat, entre d'altres, el Mercat de Santa Teca al Castell-Monestir Escornalbou, el 15 i 16 de juliol; la celebració del festival Eufònic 'What is dance?', del 19 d'agost al 3 de setembre al Castell de Miravet; la presència del Festival Grec al Museu d'Arqueologia de Barcelona, que acull l'espectacle 'CorroC' d'Escarlata Circus; la celebració dels 25 anys de la Schubertíada a Vilabertran del 17 d'agost al 3 de setembre, i el Festival de Música de Santes Creus, de l'1 al 29 de juliol. La programació inclou el 17è Festival de Sant Pere de Rodes del 15 de juliol al 26 d'agost.

Aquest any també han volgut incrementar la presència de l'art contemporani als monuments i s'ha traduït en l'inici d'un programa que ha permès portar la videoinstal·lació 'La rel de l'arbre és una roda' realitzada per l'artista Perejaume a la Cartoixa d'Escaladei, que es podrà veure del 3 de juliol d'aquest any al 18 de març del 2018.

'Divina Comèdia: L’infern de Mir Geribert'

Antoni Madueño, director artístic de l’espectacle ‘Divina Comèdia: L’infern de Mir Geribert. Olèrdola, la Ciutat Perduda', ha explicat l'espectacle que es podrà veure a Olèrdola i que tindrà com a protagonista Mir Geribert. Aquesta és la segona edició del festival d'Olèrdola. Madueño ha explicat que Geribert va ser un personatge que es va barallar tota la seva vida amb el comte de Barcelona a l'Edat Mitjana en l'espai de la terra de frontera que constituïen les terres del Penedès i que va acabar rendint-se al comte i per una qüestió d'honor va lluitar contra els musulmans i va morir junt amb el seu fill.

Madueño ha concretat que serà "una conjunció d'art contemporani amb instal·lacions, poesia, música, circ, dansa, amb el patrimoni medieval, amb reproduccions d'imatges d'infern medieval i amb l'obra literària de Dant" com a context. Els organitzadors han volgut que hi participi el màxim de gent que han pogut amb artistes professionals i col·lectius d'artistes. Aquest és un espectacle participatiu i itinerant pels diferents espais del Conjunt monumental d'Olèrdola on hi haurà instal·lacions artístiques.

Dades

Pel que fa les dades i si es limiten a aquests mesos estivals, el 2014 van realitzar 37 activitats amb 15.228 usuaris; el 2015 van programar 49 activitats a 26.430 usuaris i el 2016 es produeix "un augment espectacular amb un 44,5% més" amb 37.785 usuaris gràcies a 65 activitats. Susanna ha distingit entre els usuaris d'activitats que es produeixen en aquesta xarxa dels visitants habituals. En aquest sentit, al 2016 els 37.785 van representar un 17% del conjunt dels visitants que van tenir els jaciments, museus i monuments que gestionen, que van arribar a 215.178.