Els organitzadors de l'Ingràvid han presentat l'edició final del Festival, que serà una gran festa, el dia 8 d'octubre a la Rambla, dedicada a la cultura contemporània i a la participació. "Encetem un nou Ingràvid carregat de canvis, bons propòsits i en un format del festival d'un sol dia" ha explicat la co-directora Esther Pujol. Després de 7 anys a Figueres, Ingràvid planteja aquest 8a edició com un punt i a part. "Estem buscant altres indrets on portar el Festival", assenyala Pujol, tot i que la intenció és poder seguir fent coses a la ciutat: "ens hem quedat a mig gas, amb la sensació d'estar a mig gas, de que encara podíem haver engegat molts nous projectes a la ciutat". A partir de l'any que ve Figueres deixarà de ser la seu central del festival Ingràvid que prendrà una nova forma en la que conservarà la seva essència: "apropar a tots els públics la creació contemporània a través de fer treballar conjuntament artistes i altres professionals de la cultura amb persones i col·lectius no vinculas a aquest sector".

Enguany l'edició final té un pressupost de 75.000 euros i manté l'ajuda de la Generalitat i de la Diputació, però no la de l'Ajuntament de Figueres que ha convocat la primera edició de la Mostra d'Art Contemporani, que ha quedat deserta. "No ens hi vam presentar perquè les bases no s'ajustaven a la nostra línia de treball" apunta Pujol.

Des del 2009 i fins el 2015 el festival ha tingut un impacte de 600 artistes participants, 70.000 visitants i 675.000 euros d'inversió, dels quals l'ajuntament n'ha posat 105.250 euros. Enguany l'edició final té un pressupost de 75.000 euros i manté l'ajuda de la Generalitat i de la Diputació, però no la de l'Ajuntament de Figueres.

Més és menys

La coneguda màxima del minimalisme: 'més és menys', sorgida de l'arquitectura de Le Corbusier arriba a la imatge del cartell l de la vuitena edició de l'ingràvid, per reivindicar que es no es pot fer el mateix servei amb un pressupost retallat. "El festival ha estat sempre preguntador" afirmava Rafael Camps, codirector, i per auxò ara la dicotomia està en traslladar la afirmació Més o menys a pregunta: Menys és més?

El Festival proposarà al públic un dia frenètic d'activitats per a tots els públics. Hi hauran concerts, actuacions en viu, exposicions, documentals, tallers familiars i es recuperaran produccions pròpies de tots aquests anys d'artistes con Pau Faus, Job Ramos o Manel Gràvalos. Enguany se li suma el treball de l'artista Menchu López, guanyadora de la convocatòria d'artistes KM.0 del 2015, que ha explicat el seu projecte al'entorn de la realitat dels refugiats, durant la presentació del programa, aquest matí a Figueres.