Segueix-nos a les xarxes socials:

Cadaqués

Restauren l'ermita de Sant Baldiri de Cadaqués i la converteixen en galeria d'art durant l'estiu

Un grup d'artistes han impulsat el projecte Perifèric que promou l'obertura de les galeries del poble durant tres nits

Restauren l'ermita de Sant Baldiri de Cadaqués i la converteixen en galeria d'art durant l'estiuGERARD BLANCHÉ

El projecte Perifèric Estiu d´Art, Cadaqués 2016, impulsat per artistes locals, vol tornar a situar el municipi dins del mapa artístic actual del país i ho fa des d´un espai místic,i recollit del bullici que a l´estiu protagonitza el turisme del poble: l´ermita de Sant Baldiri, convertida en espai d´art. "Des de mitjan mes de juny passat i fins a l´octubre, hi haurà exposat deu artistes vinculats a Cadaqués", explica Pitu Gómez de la galeria Dieu, moviment creatiu que juntament amb El Carro són els dos espais impulsors d´aquesta iniciativa. L´interès és recuperar el vitalisme que sempre ha caracteritzat aquest poble, però que sembla haver decaigut els últims anys, a través de l´obra d´artistes de casa i més enllà dels tòpics i dels noms més reconeguts, com Dalí, explica Gómez.

El projecte permet als artistes, que treballen a Cadaqués, exposar la seva obra més recent en un dels llocs més emblemàtics de la vila, situada al costat del jardí de la casa de Dalí. Des del pòrtic s´accedeix al cementiri de Portlligat, on estan enterrats el pare i la germana del pintor. A través de Perifèric, ja han exposat a l´ermita Tom Carr, Sebastian Skyra i Maya Cusell i ha acollit les accions de Parlament 52 i Fina Miralles i dissabte passat es va obrir la mostra pictòrica d´Arvon Wellen. A més el projecte, compta amb la col·laboració de restaurants locals, que ofereixen un tast en cada una les inauguracions de les exposicions.

L'art revitalitza l'esglèsia

Els promotors d´aquesta acció valoren el fet de retornar l´art a l´església, en aquest cas l´art contemporani, un fenomen molt estès fora del nostre país, i poc usual a casa nostra. La possibilitat de fer servir l´ermita de Sant Baldiri, una petita capella al costat del cementiri de Portlligat que s´utilitza sobretot per a les misses dels enterraments, ha estat gràcies a la resposta de mossèn Jaume Angelats, que de seguida va creure en el projecte. "Abans de quedar a disposició dels artistes, ha calgut un treball de rehabilitació de l´ermita, restaurar la teulada, arreglar les parets i pintar la nau de l´ermita", assenyala Gómez, que regenta la galeria Dieu, moviment creatiu, un espai que aviat complirà cinc anys de vida al municipi.

Després d´Arvon Wellen, Nicola Naj hi exposarà fotografies a partir del 23 de juliol; Daniel Zerbst, amb la tècnica del collage, és l´artista convocat a partir del 6 d´agost. Matilde Obradors mostrarà a l´ermita vídeo i fotografia a partir del 20 d´agost. El 3 de setembre serà l´ocasió de contemplar les pintures de Charo Santana, acompanyada de la instal·lació de Núria Duran. Erika Prüfert protagonitzarà la penúltima exposició, en aquest cas de fotografia, a partir del 17 de setembre, i, finalment, Suse Stoiser exposarà en la darrera mostra d´assemblatges de l´1 al 16 d´octubre per tancar la programació. Cada una de les exposicions es pot visitar de les 11 a les 13.30 hores i de les 18 a les 21.00 hores, quan està oberta l´ermita, on també s´estan fent altres accions com concerts i performances.

El projecte Perifèric té com a embrió la Nit d´Art que s´havia celebrat anys enrere al municipi, quan galeries, tallers i espais d´artistes de Cadaqués obrien les portes de nit.Per recuperar l´essència, i tal com es va fer el 25 de juny passat, les galeries de Cadaqués i els tallers d´art obriran fins a mitjanit els dies 16 de juliol, 13 d´agost i 10 de setembre.

Prem per veure més contingut per a tu