Figueres explora l’art i la salut mental amb xerrades, tallers i una exposició de pintures

La mostra «Art i Salut mental» s’inaugura a Consultes Externes de l’Hospital

Es proposa treballar la resiliència creativa i s’aborda la salut dels joves

Inauguració de l’exposició Art i Salut Mental, a l’Hospital.  | A.M.A.

Inauguració de l’exposició Art i Salut Mental, a l’Hospital. | A.M.A. / REDACCIÓ. figueres

Empordà

Empordà

La Fundació Salut Empordà va inaugurar, dimecres passat, l’exposició de pintures Art i salut mental, de l’artista Pedro Halac en un acte emotiu complementat per una conferència que posa el focus sobre les malalties i els trastorns mentals. L’acte va anar a càrrec de Sylvia Miàs, psicòloga referent de benestar emocional i comunitari (RBEC) de l’ABS l’Escala, i Imma Rius, psicòloga del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de l’Alt Empordà.

Resiliència i art

A aquesta exposició l’acompanyen dues activitats més: la primera serà El taller de Resiliència Creativa sobre l’obra de Pedro Halac, el proper https://www.emporda.info/ a càrrec d’Ariel Halac, germà de l’artista, especialitzat en comunicació social i teràpia Gestalt, que oferirà un taller de resiliència creativa sobre l’obra de Pedro Halac, a les 6 de la tarda, a la Sala d’Actes de l’Hospital de Figueres. L’activitat és gratuïta i està oberta a totes les persones que estiguin interessades a aprofundir en l’art i la salut mental a través d’una selecció de pintures que formen part de la mostra.

Per altra banda, el 29 de febrer, i emmarcat en el Dia Mundial del Benestar Mental dels Adolescents (2 de març), s’ha organitzat la xerrada Salut mental en l’adolescència, també, a les 6 de la tarda, a la Sala Gregal de l’Hospital de Figueres. Anirà a càrrec de Teresa Busquets i Gemma Jordi, psicòlogues del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de l’Alt Empordà, i Núria Roig, pediatra de la FSE i impulsora de l’estudi «Detecció i atenció precoç de trastorns mentals a la consulta de Pediatria».

Fins al 22 de març

Consultes Externes de l’Hospital de Figueres acollirà l’exposició, una col·lecció de 28 pintures realitzades per Pedro Halac, un malalt d’esquizofrènia que va trobar en la paleta i els pinzells una via per expressar el seu món particular. La mostra, que es podrà visitar fins al 22 de març, l’han coordinada quatre entitats: l’Associació de Malalts d’Alzheimer, Fabricants de Futur, Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, i Mifas, amb el suport de l’Ajuntament de Figueres i la Fundació Salut Empordà (FSE).

L’exposició, les xerrades i el taller són activitats integrades en la programació de la I Jornada de Salut Mental, que es va celebrar els dies 26, 27 i 28 d’octubre del 2023 a l’Auditori dels Caputxins de Figueres.