Renfe comença les obres del Centre de Competències Digitals a Portbou

Els treballs s'espera que estiguin enllestits a principis de febrer i suposen una inversió de 260.000 euros

Obres a l'interior del futur Centre de Competències Digitals.

Obres a l'interior del futur Centre de Competències Digitals. / RENFE

Emporda.info

Renfe ha començat els treballs per a l’adequació de l’edifici on es posarà en marxa el Centre de Competències Digitals, el primer a Catalunya. La inversió és de 260.000 euros i les obres s’espera que estiguin enllestides entre finals de gener i principi de febrer. El centre té contacte amb centres escolars de la comarca, entre ells l'Institut Cendrassos de Figueres, per poder rebre alumnes en pràctiques o futurs treballadors. Donarà feina a una desena de persones. 

L’edifici està situat a l’estació de Portbou, i és un edifici annex. Els treballs se centren a adequar la part interior, que s’habilita i s’adapta per instal·lar les darreres tecnologies per posar-lo en servei.

El CCD de Portbou, QA (Quality Assurance and Testing), de prova i qualitat de software, se centrarà en processos de prevenció, verificació i detecció de la qualitat de soluciones tecnològiques emergents en el sector ferroviari. La companyia destaca que aquests centres són decisius en la en la transformació digital de Renfe i s’emmarquen en el pla de deslocalització de recursos del Ministeri de Transports.

Ubicació Centre Competències Digitals a l'estació.

Ubicació Centre Competències Digitals a l'estació. / RENFE

Llocs de treball especialitzats

Els projectes permeten crear llocs de treball especialitzats en noves tecnologies, enfocats especialment en primeres ocupacions i en el talent femení. Faciliten que els joves trobin feina a les zones on resideixen i puguin tenir la possibilitat de crear projectes familiars i d’arrelament sense haver de sortir de les localitats en què van néixer. 

Renfe, a través de Logirail, ja ha contactat amb els centres educatius i de formació de la comarca per apropar la iniciativa als joves que podran treballar en el sector tecnològic sense necessitat d’abandonar la zona. Un amb els quals s’ha establert converses és l’IESCendrassos de Figueres per la possibilitat que s’incorporin alumnes en pràctiques o futurs treballadors.

Des de 2021, Renfe ha posat en marxa sis CCD, que han funcionat com a nexes d’unió entre centres de formació, petites i mitjanes empreses i institucions, i que han generat ocupació de qualitat als llocs on s’hi ha instal·lat. Els CCD se situen en enclavaments amb important vinculació ferroviària. Són: Alcázar de San Juan (Ciudad Real), especialitzat en robòtica i IA; Teruel, en manteniment d’infraestructures; Miranda de Ebro (Burgos), en gestió d’aplicacions; Monforte de Lemos (Lugo), en ciberseguretat; i Linares (Jaén) i Mèrida (Badajoz) en atenció al client.