L’oli nou de l'Empordà arriba al mercat i a la taula dels restaurants

Acció Climàtica ha donat a conèixer un «escape box» per a promocionar-lo

La presentació de l’oli nou de la DOP Empordà va tenir lloc al mercat de la plaça Catalunya. | AJUNTAMENT

La presentació de l’oli nou de la DOP Empordà va tenir lloc al mercat de la plaça Catalunya. | AJUNTAMENT / Ajuntament de Figueres

Santi Coll

Santi Coll

La presentació de l’oli d’oliva nou de la DOP Empordà va tenir lloc, dissabte passat, en el mercat de la plaça de Catalunya de Figueres. Els assistents també van gaudir del Joc de l’oli, un escape box creat pel Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural per promocionar l’oli d’oliva verge català. La nova collita ha estat apadrinada pel col·lectiu gastronòmic La Cuina del Vent. El podreu tastar als restaurants  Falconera, Amiel&Molins, Els Pescadors, Rom Duran, Castell de Peralada, Norat-Hotel Terraza, Can Jeroni, La Taverna del Barri Vell, Sumac, El Corral de Sant Quirze, L’Encesa, El Portal de Bàscara, Orígens i Noray. La nova collita també es presentarà al Mercat del Lleó de Girona, el 16 de desembre.

 L’acte té el suport dels Ajuntaments de Figueres i Girona; els col·lectius gastronòmics La Cuina del Vent i Girona Bons Fogons; el segell Girona Excel·lent i la Diputació de Girona; i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

 Pel que fa a la collita d’aquest any, el president de la DOP Oli de l’Empordà, Simón Casanovas explica que “es preveu una collita de molta qualitat”. Tot i això afegeix la producció “es reduirà de prop del 50% comparada amb la de l'any passat, pels efectes de la sequera, que ha provocat que es facin poques olives. Calculem que produirem uns 150.000 litres, d'una collita que va començar a principis de novembre. No recordem que hàgim passat mai, tres anys seguits de sequera ", lamenta el president.

La DOP Oli de l’Empordà

L’oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà és un oli elaborat a partir de les 3 varietats autòctones i exclusives de la zona DOP (argudell, curivell i llei de Cadaqués) i una varietat tradicional (arbequina) que es conrea en la zona des del segle XVIII. La varietat argudell és la majoritària i la que dona la personalitat a l’oli. Per tant la seva presència ha de ser majoritària en els olis produïts dins la DOP, amb un percentatge mínim del 51%. Actualment unes 900 hectàrees estan adscrits a la denominació.

El perfil sensorial dels olis de la DOP Oli de l’Empordà és el d’uns olis equilibrats de fruitat verd d’intensitat mitjana. En boca, presenten un amarg i picant de tipus mitjà a causa del seu elevat contingut en polifenols. Considerant altres descriptors de tipus aromàtic el perfil mostra uns olis amb aromes que normalment recorden a l’herba acabada de tallar i/o a nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’ametlla en boca.