Entrevista | Pere Giró Fàbrega Conseller delegat de Fisersa

«Hem de fer conèixer a la gent quina és la feina que fa Fisersa»

Pere Giró Fàbrega (Figueres, 1969) és arquitecte tècnic i, en els darrers anys, ha desenvolupat la seva tasca professional com a expert i formador en Prevenció de Riscos Laborals. Va ser conseller delegat de Fisersa Ecoserveis entre el 2013 i el 2015.

Pere Giró a la seu de Fisersa, aquest dilluns. | SANTI COLL

Pere Giró a la seu de Fisersa, aquest dilluns. | SANTI COLL / Santi Coll. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

Des del 23 d’agost passat, Pere Giró és el nou conseller delegat de l’empresa supramunicipal Fisersa. Ha compartit amb el seu antecessor, Pere Casellas, el relleu de la carpeta d’una entitat estratègica que té a càrrec seu alguns dels serveis públics més rellevants de la ciutat i la seva àrea d’influència.

Després d’haver estat regidor i conseller comarcal en una etapa anterior, què l’ha motivat a acceptar un càrrec com aquest?

He acceptat el càrrec per una raó molt senzilla: m’estimo Figueres. Ja vaig ser a l’Ajuntament i en el Consell durant quatre anys i, quan t’estimes la teva ciutat i la teva comarca i tens ganes d’arreglar coses, participar en la gestió, t’hi has d’implicar. L’alcalde i president Jordi Masquef em va proposar a la Junta General i no podia dir que no, perquè és un repte il·lusionant per a mi.

Fisersa té davant seu, també, molts reptes, de mobilitat, de sostenibilitat, racionalitzar serveis, concessions. Feina no en falta...

Podem afegir-ne altres, com el de la neteja viària, el de l’incivisme i, sobretot, el repte de fer entendre a la gent què és Fisersa. No som cap empresa privada, hem de fer conèixer a la gent quina és la feina que fa Fisersa, la seva rellevància. Som una empresa supramunicipal en la qual estan representats els ajuntaments de Figueres, Vilafant i el Consell Comarcal. Estem al servei de tots els ciutadans

Aquest serà el mandat de la normalització de totes les concessions relacionades amb la neteja, el reciclatge, la recollida orgànica, i el manteniment de la via pública?

Aquest és un dels grans objectius que té el govern i l’Ajuntament de Figueres.

"Hem treballat per fer front a la sequera, la mitjana de consum a Figueres és de 183 litres d’aigua per persona i dia, hem de continuar actuant per estalviar-ne sempre, tots plegats"

i Fisersa és un dels actors principals.

Com ja va anunciar l’alcalde, s’està preparant el plec de clàusules per a la nova concessió i hi estem participant tots els ens que hi estem implicats d’una manera o altra.

Pel que fa al transport públic i la situació de les línies actuals, cal esperar un salt endavant que el faci més popular i utilitzat?

Sí, els circuits d’ara fa uns deu anys que estan en servei i estem treballant amb l’objectiu que el 2024, amb un procés de participació, hi hagi canvis. Així podrem introduir nous vehicles, nova accessibilitat. Som un servei deficitari i no tenim les subvencions que obtenen les ciutats de més de cinquanta mil habitants i les capitals de província, però ens esforçarem per millorar-ho.

A més de noves freqüències i trajectes, cal esperar més vehicles de gas, elèctrics o híbrids?

Sí, sempre buscant l’eficiència per donar resposta a la gent, als usuaris. Tenim línies que van molt plenes i que requereixen vehicles grans i altres que no ho són tant. Ara tenim un vehicle elèctric molt eficient i que és molt diferent del primer que vam posar en servei, ja fa anys, conjuntament amb els regidors Richard Elelman i Pere Casellas. Aleshores va ser un avenç per a Figueres, però era molt petit.

"Per al 2024 tenim l'objectiu de canviar les línies del transport públic, així podrem introduir nous vehicles"

Vilafant és el municipi veí soci de Fisersa que també usa els seus serveis. Hem de preveure que s’incrementi aquesta relació?

Amb l’equip de cent seixanta persones que està treballant ara a Fisersa estem preparats per a assumir els reptes que es plantegin, no només a Vilafant, sinó a altres municipis o des del Consell Comarcal. Estem molt preparats i oberts a parlar sobre el que faci falta.

La preocupació número u que tenen damunt la taula és l’aigua?

Sí, és la més important. És una preocupació que ja la tenim des de fa temps. Sabíem que, si no plovia, arribaria el límit de consum de 200 litres diaris per habitant. Hi hem estat treballant i, no només ho fem fet des de Fisersa i des de l’Ajuntament, el ciutadà també ha col·laborat. La mitjana de consum a Figueres és de 183 litres per dia. La gent ha pres consciència i ha anat estalviant aigua. Hem de continuar actuant per estalviar aigua sempre, tots plegats. Això no obstant, desitgem que aquesta tardor plogui, perquè entrar en una situació d’excepcionalitat seria un maldecap per a tothom.

Aquesta dependència del Pantà ha anat a més, amb els anys, amb l’afegit progressiu d’altres municipis. És una dependència excessiva o perillosa?

Tots sabem que l’aigua és un bé cada cop més escàs. Ja he dit que hem d’estalviar-la i reduir-ne el consum, aprofitant-la millor. Si poguéssim tenir una segona via d’arribada d’aigua per no dependre només de l’embassament, seria bo, no només per a Figueres, sinó per a tota la comarca.

"Estem preparats per a assumir els reptes que es plantegin, no només a Vilafant, sinó a altres municipis"

Urbanisme ha donat llum verda a la incorporació del Logis Empordà com a receptor d’aigua del Pantà a través de Figueres.

Ben administrada, n’hi ha d’haver per a tothom en condicions normals. El Logis és una aposta per a l’economia de l’Alt Empordà i seria dolent dir que no ha d’arribar des de Figueres, però, com tot, s’ha de fer ben fet.

Al desembre farà 25 anys de l’estrena de la seu del recinte firal, projectada per Carles Ferrater. Compleix la seva funció?

En el seu moment es va dir que era molt gran per a les necessitats de Fisersa, però hi havia previsió de futur i ara compleix molt bé les seves funcions. Tenim previst commemorar aquest fet quan toqui.