Vilafant recorre contra el pas de les línies del Parc Eòlic Galatea perquè no s'ajusta al POUM

L'Ajuntament ha aprovat per ple un requeriment contra la resolució presentada per l'empresa

El projecte inclou el pas de dues línes, una soterrada i l'altra aèria, per transportar l'energia i que creuran la població

Recreació del Parc Galatea.

Recreació del Parc Galatea. / Iaeden

Carme Vilà

L'Ajuntament de Vilafant s'ha manifestat contrari al pas de les línies del Parc Eòlic Galatea perquè no s'ajusta al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). El goven ha presentat un recurs. Això ha de permetre demanar un estudi d'impacte ambiental per garantir la mínima afectació.

El projecte del parc inclou el pas d'una línia que passaria pel municipi en dos trams, un soterrat i l'altre aeri.

El ple municipal va donar compte ahir d'una resolució contra l'empresa promotora del Parc Galatea, Enel, perquè no compleix les mesures per evitar l'impacte que preveu el POUM.

Consideren que la instal·lació no compliria les condicions que marca el POUM pel que fa a les instal·lacions i distribució d’energies renovables.

Per aquest motiu, el ple municipal ha donat compte del requeriment en contra de la resolució presentada pels promotors d’aquest projecte de parc eòlic.

L'alcaldessa, Montse De La Llave va manifestar que "veient que la proposta del parc no s'ajusta al planejament, hem presentat aquest recurs" que, segons va explicar, "ens permetrà demanar un estudi d'impacte ambiental per garantir el menor impacte per Vilafant".

A més, va remarcar que a la població "apostem per les energies renovables" i per això s'han instal·lat plaques solars a bona part dels edificis municipals i "hem creat la primera comunitat energètica local". El pla urbanístic ja preveu la manera com s'han s'instal·lar els projectes de generació i distribució d'energies renovables.

El Parc Eòlic Galatea suposarà una inversió de 50 milions d’euros i generarà la meitat del consum elèctric anual de les llars de la comarca. Tindrà 49 MW de potència i generarà 140GWh/any. El parc comptarà amb nou aerogeneradors i una subestació elèctrica que, des de la Jonquera evacuarà l’electricitat que generin els molins fins a Figueres. El projecte el promou Endesa a través de la divisió de renovables Enel Green Power Espanya. Endesa afirma que se situarà fora dels espais protegits.

L'empresa promotora ja té l'autorització administrativa prèvia i espera començar a instal·lar-lo l'any vinent. Al territori, però, continuen les veus contràries a aquest parc.

La Plataforma Albera Lliure de Molins ha presentat aquest mes un recurs d’alçada a l’autorització administrativa prèvia del parc eòlic Galatea. Acció Climàtica ha d'estimar o desestimar el recurs que detalla el que consideren diverses irregularitats. La plataforma recorrerà a la via judicial amb un recurs contenciós administratiu si es desestima. També s’ha enviat una carta oberta a càrrecs de la Generalitat relacionats amb la tramitació del parc. D’altra banda, fins a treze poblacions s’han adherit al manifest per crear el Parc Natural de l’Albera.