Els banyistes omplen Illa Mateua tancada des de fa un any per despreniments

L’Ajuntament admet que no pot controlar l’accés les 24 hores i que hi ha el compromís de Costes d’actuar l’any vinent posant malles de contenció 

Els banyistes omplen Illa Mateua tancada des de fa un any per despreniments

Els banyistes omplen Illa Mateua tancada des de fa un any per despreniments / PERE DURAN / NORDMEDIA

Carme Vilà

Els banyistes omplen diàriament la cala d’Illa Mateua, de l’Escala, tot i que des de l’any passat es manté la prohibició per risc de despreniment. L’Ajuntament va col·locar tanques i cartells informatius informant de la restricció, però admet que se’ls salten i que no pot tenir vigilància les 24 hores. Costes hauria garantit que està previst col·locar una malla de retenció de cara a l’any vinent i substituir l’actual en els trams on ja està col·locada. 

La cala d’Illa Mateua se situa al final del litoral de les Planasses, prop de Punta Montgó. A peu d’un penya-segat, la zona és plena de còdols i roques, i es caracteritza per tenir una petita illa rocosa a tocar de la costa que dona nom a la cala. Està situada dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Té un únic accés a peu per unes escales que l’Ajuntament va construir fa uns quants anys amb l’autorització de Costes. És una cala rocosa amb penya-segats al voltant. Una part d’aquests tenen una malla de retenció, tot i que col·locada fa molts anys, força deteriorada i que acumula rocs a la part final. 

Situada a la zona de Montgó i envoltada d’establiments turístics és una cala que, com explica l’alcalde, Josep Bofill, «és una platja consolidada d’ús de zona de càmpings» i també de veïns de la població.  

El juliol de l’any passat es van despendre dues roques de grans dimensions. Van caure on se situen els banyistes, al tram de platja on la penya és més baixa, al principi de la cala i on no hi ha cap malla de retenció. 

L’Ajuntament es va veure obligat a tancar-la. Es va col·locar una tanca just a l’accés per les escales, i cartells informant en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès). Això no és cap impediment perquè se’ls saltin i fins i tot situïn les tovalloles just a sota la penya on van caure les roques. 

Els banyistes, sota la penya d'Illa Mateua.

Els banyistes, sota la penya d'Illa Mateua. / CARME VILÀ

Alguns dels banyistes amb qui ha parlat Diari de Girona, del mateix grup editorial que l'EMPORDÀ, que prefereixen mantenir l’anonimat, posen de manifest que venen sovint, però que se situen a tocar l’aigua, allunyats dels penya-segats. Però el cert és que es poden veure desenes de persones just sota la penya. A la pregunta de si no tenen por que els caigui un roc, t’indiquen que a la platja hi ha molta gent. 

L’alcalde constata que és impossible tenir policia vigilant permanentment. Bofill explica que l’any passat es van posar efectius informant i controlant i que la Policia Local avisa quan es detecta. És conscient que s’hi acumulen moltes persones. Per això apel·la a la responsabilitat i respecte a les prohibicions i als advertiments de perill clarament col·locats a la platja. 

En el moment del despreniment, l’alcalde constata que es va contactar immediatament amb Costes perquè està dins el domini marítimo-terrestre i també es va enviar un informe al Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter. En les primeres converses amb Costes eren reticents perquè «la política des de fa uns quants anys és de no actuar en temes mediambientals, i que la natura faci el seu recorregut». El consistori va insistir perquè «és una platja consolidada» des de fa molts anys. Després de diverses reunions «van accedir a fer un estudi de substitució de la malla actual i que s’acabés d’ampliar». 

L’Ajuntament té el compromís per escrit del servei territorial de Costes a Girona que es portarà a terme una actuació l’any vinent per acabar de col·locar malles que continguin possibles despreniments. Diari de Girona ha contactat amb el Ministeri de Medi Ambient que ha derivat la responsabilitat de la seguretat a l’Ajuntament i no ha donat detalls de possibles actuacions.

Des del grup de l’oposició Alternativa per l’Escala s’ha evidenciat el perill que comporta i s’ha demanat al govern que actuï. 

La regidora, Eva Trias, constata que han contactat amb empresaris del sector turístic preocupats per la situació i per la impossibilitat de portar-hi a terme activitats com submarinisme o snorkel

Creu que s’hauria d’acudir a la platja, almenys de tant en tant, per avisar i controlar més l’accés. «És una platja de l’Escala», manifesta Trias, afegint que hauria de tenir la mateixa consideració que la resta. Demana que almenys es comenci a treballar en el projecte i recorda que en altres ocasions, encara que depengui de Costes, si s’ha calgut necessari, s’ha actuat. Demana intervenir per evitar lamentar algun accident.