La Jornada Verdagueriana fa reviure el record de mossèn Cinto a la Mare de Déu del Mont

Maria Carme Barceló dedica un inventari de totes les plantes referenciades pel poeta

La representació teatralitzada de Canigó

La representació teatralitzada de Canigó / Paquita Caritg

Santi Coll

Santi Coll

El record de Jacint Verdaguer i la seva obra literària continua ben present a casa nostra i, molt especialment, al Santuari de la Mare de Déu del Mont, on cada any se celebra una Jornada Verdagueriana dedicada a la vida i l’obra del poeta. La trobada d’enguany ha deixat una empremta científica rellevant, ja que ha servit per presentar el llibre Les plantes en l’obra de Jacint Verdaguer, un extens treball de recerca de la professora Maria Carme Barceló Martí, editat per la Universitat de Barcelona.

moment de la presentació del llibre catàleg de Maria Carme Barceló.

moment de la presentació del llibre catàleg de Maria Carme Barceló. / Paquita Caritg

La presentació d’aquest treball va anar a càrrec dels professors Jordi Mir i Joan Vallés Xirau. Es tracta d’un extens inventari amb fitxes individuals de 437 fitònims populars corresponents a 307 espècies de plantes amb fotografia identificativa, explicació botànica i textos verdaguerians. «Es tracta d’una obra molt singular que és el fruit del treball d’investigació fet per l’autora a partir de la recerca, en tots els textos de l’obra de mossèn Cinto, on hi ha referències de plantes del nostre Pirineu», explica Paquita Caritg, vicepresidenta del Patronat que presideix Josep Serra.

La Jornada va tenir un bon seguiment per part del públic assistent. La presentació del llibre i l’ofrena anual es va fer dins l’església, a causa del fort vent que bufava fora. Després del dinar de germanor dels Amics del Mont, la figura de mossèn Cinto va reaparèixer dins del Santuari amb la representació teatralitzada de fragments de la seva obra Canigó, amb la participació de Jordi Lara i Valentí Maymó, una actuació llargament aplaudida per un públic que va gaudir de l’emotivitat del moment, a tocar la cambra on s’havia hostatjat el sacerdot i poeta.

Les activitats al Santuari, regit per mossèn Jordi Font, rector custodi, van continuar amb la celebració de la diada de Corpus, amb catifa floral inclosa i una pletòrica revetlla de Sant Joan.