Els nous radars de tram del Cinturó de Ronda de Figueres encara no tenen data d’entrada en funcionament. Malgrat que ja hi l’estructura instal·lada encara no compten amb tots els components per la seva posada en marxa. De fet, segons el Servei Català de Trànsit, els dos aparells de velocitat mitjana de l’N-II es troben «en procés d’instal·lació». Atribueixen el retard a la pandèmia, que ha allargat els terminis. Des de Trànsit també detallen que en aquests moments ja s’ha instal·lat el mòdul antivandàlic , ja tenen el material del radar i el que els resta pendent és l’escomesa elèctrica i estan amb tràmits amb Endesa.

Aquests aparells estava previst que comencessin a funcionar l’any passat, però fins a finals d’octubre no es va col·locar l’arc on hi van col·locades les cameres. Abans que els radars entri en funcionament -de moment no hi ha data- caldrà que entrin en fase de proves.

Aquests dos radars de tram estan ubicats a l’N-II, en el tram que discorre concretament al Cinturó de Ronda de Figueres, conegut popularment com a «corredor de la mort» per l’alta sinistralitat i la taxa d’accidents mortals. Sobretot quan es permetia el pas de tràilers per la via.

Els nous aparells -que controlaran els dos sentits de la circulació- estan col·locats en el tram d’N-II comprès entre Hostalets de Llers i el polígon del Pont del Príncep, situat al sud de Figueres, al terme municipal de Vilamalla.

Estan separats per una distància de vuit quilòmetres, entre els punts quilomètrics 750 i 758. En aquest tram es pot circular a una velocitat màxima de 80 quilòmetres l’hora. Anteriorment s’hi havia pogut anar a 100 quilòmetres.

Entrebancs amb la licitació

El retard en la seva entrada en funcionament no és l’únic entrebanc que han patit aquests aparells de mesura de velocitat mitjana. El gener de 2019 es va detectar un «error» en el pressupost de licitació dels radars i això va dur a la Generalitat a desistir del projecte fins que el juliol va tornar-lo a posar a licitació.

Finalment, la Generalitat va adjudicar el projecte per a la instal·lació dels nous radars, dividit en un paquet de dos lots que preveu inversions en altres punts de la geografia catalana. El contracte es va adjudicar a l’empresa Sistemas y Montajes industriales, SA, per un import total d’1,3 milions d’euros (IVA inclòs). El preu de sortida era d’1,6 milions, de manera que l’adjudicació final representa un estalvi del 19% del pressupost previst inicialment per l’administració.

Vuit anys de radars de tram

Quan entrin en funcionament aquests dos nous aparells a l’N-II al seu pas per Figueres a la província de Girona hi haurà sis trams de carretera amb sistema de control de la velocitat mitjana, repartits per l’Alt i el Baix Empordà i el Gironès. Aquests radars es van començar a col·locar el 2014, ara fa vuit anys, a la província: el primer es va instal·lar a la carretera C-65, entre Cassà i Llagostera.

A la comarca de l’Alt Empordà ja n’hi ha des de l’any 2017, un que també està col·locat a l’N-II, entre Capmany i Agullana. En un any i mig va «caçar» 15.978 infractors que van sobrepassar la velocitat mitjana, la major part dels quals circulaven en sentit nord, en direcció a França (9.807 multes). Amb els nous radars, ja hi haurà quatre cinemòmetres d’aquest tipus que controlaran dos trams de xarxa viària alt empordanesa.

El Servei Català de Trànsit justifica en la memòria del projecte dels radars que la instal·lació d’aquest tipus amb l’argument que «petites reduccions en la velocitat de circulació comporten notables disminucions de l’accidentalitat i de la mortalitat». En aquest sentit, des de la SCT defensen que el mètode «més efectiu fins ara» són, precisament, els aparells que controlen la velocitat mitjana per tram.