El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable a la nostra societat. És un dels factors de risc més importants de les principals malalties coronàries, vasculars i respiratòries cròniques. A més, l’exposició passiva al fum ambiental del tabac incrementa el risc de càncer de pulmó en les persones no fumadores i d’altres malalties del sistema respiratori, sobretot en els infants.

El 31 de maig de cada any l’OMS celebra el Dia Mundial sense Tabac, amb l’objectiu d’assenyalar els riscos que suposa el consum de tabac per a la salut i fomentar polítiques eficaces de reducció d’aquest consum. La sensibilització de la població respecte dels efectes nocius del consum de tabac és fonamental per aconseguir aquest objectiu.

En aquest sentit, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha organitzat, des de l’any 2002, el Concurs comarcal de cartells, convocat entre els alumnes de tots els instituts de l’Alt Empordà, fent-se ressò dels diferents lemes que l’OMS proposa per promoure que les qüestions relatives al tabac es mantinguin en la consciència pública. Enguany, el lema del vintè concurs de cartells ha estat “Em comprometo a no fumar”.

Cartell de Marina Altisent, alumna de 3er d’ESO de l'institut de Vilafant. CCAE

Aquest any s’han presentat al concurs un total de 333 cartells, provinents de set centres d’educació secundària de la comarca. Els centres que han participat en el concurs han estat els següents: Institut de la Jonquera, Institut Ramon Muntaner de Figueres, Institut de Vilafant, La Salle de Figueres, Institut de Llançà, Institut de Castelló d’Empúries i Institut Olivar Gran de Figueres.

Accèssit a Júlia Morales Pifarré, alumna de 3r ESO de l’Institut de Castelló d’Empúries CCAE

Aquest any s’ha pogut recuperar l’acte de lliurament de premis al cartell guanyador del concurs. En aquesta edició l’acte ha tingut lloc aquest dilluns 31 de maig als jardins del Consell Comarcal, amb assistència dels premiats i dels representants dels seus instituts, el vicepresident Josep Maria Bernils, així com dels representants de l’àrea de Benestar de l’administració comarcal.

Accèsit a Mariam Chikhaoui, alumne de 4art d’ESO de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres CCAE

El premiat de la present edició ha estat Marina Altisent, alumna de 3er d’ESO, que ha rebut un premi per valor de 100 € en material educatiu, i 300 € al centre d’ensenyament del qual és alumna (Institut de Vilafant). També s'han atorgat dos accèssits, amb un premi de 30 € cadascun d’ells en material educatiu, als següents alumnes: Mariam Chikhaoui, alumne de 4art d’ESO de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres i Júlia Morales Pifarré, alumna de 3r ESO de l’Institut de Castelló d’Empúries.

El cartell premiat, juntament amb els finalistes s’utilitzaran per a la realització d’un calendari escolar, que serà distribuït per tots els centres educatius de la Comarca.