La doctora Maria Àngels Piñar (Figueres, 1978) és especialista en medicina familiar i comunitària i té un postgrau en Salut Pública.

Què els diuen, als seus pacients, quan els pregunten per les vacunes contra la Covid-19?

Els diem que les vacunes han passat totes les fases d'estudi, que funcionen, que són segures i que ens ajuden a salvar vides. Però, alhora, no hem d'oblidar les altres mesures que hem de prendre per prevenir els contagis, la higiene de mans, la mascareta i la distància social. Amb les vacunes, allò que estem aconseguint és fer un pas més per posar fi a aquesta situació d'epidèmia que tenim i per poder passar a la nova normalitat. També els diem que el benefici de les vacunes superen el risc que té contagiar-se de coronavirus.

És conscient la població sobre la importància de vacunar-se?

Cada vegada més. És important vacunar-se, però també és opcional. Nosaltres no podem obligar ningú.

Les vacunes són només per a persones que no han passat la Covid-19?

No, les persones que no han passat la Covid també es vacunen.

Quines vacunes estan indicades per a cada edat i grups de risc?

Estem vacunant amb AstraZeneca personal essencial, com bombers, policies, docents, farmacèutics, podòlegs, dentistes..., ara ja estan pendents de segones dosis. A més, ja s'estan enviant missatges al tram de 60 i 69 anys per vacunar-los també amb AstraZeneca. I les persones de 70 o més anys reben Pfizer. Hi ha un altre col·lectiu, aquelles persones que estan amb tractaments oncològics o amb tractaments immunosupressors que es vacunen des dels hospitals amb Moderna.