6

Comença el cribatge massiu a Figueres per detectar casos asimptomàtics de Covid-19

El Departament de Salut ha inicia avui una setmana de cribratges intensius a Figueres, per detectar casos asimptomàtics de coronavirus en la població major de 16 anys i fa una crida per arribar al màxim de població possible. Aquest dilluns 30 de novembre s'ha començat al Teatre El Jardí, l'horari és de 9 a 14 hores i de 15 a 19 hores.

El director dels sectors Garrotxa, Ripollès, Alt i Baix Empordà del CatSalut, Josep Carreras, ha dit que l'objectiu és arribar a aquells que no estan tan conscienciats i que "poden ser portadors sense saber-ho". L'alcaldessa, Agnès Lladó, ha defensat que les dades a la ciutat han millorat en els últims dies i que, a hores d'ara, Figueres té una mitjana de 40 casos setmanals, una taxa de contagi del 0,58 i un risc de rebrot de 191 (l'última setmana s situava en 316). "La situació és bona", ha dit.

Malgrat això, ha remarcat que no s'ha d'abaixar la guàrdia i que encara els preocupen els 20 ingressats que hi ha a l'hospital comarcal.

Primer dia de cribratges intensius a Figueres i cues des de primera hora del matí per sotmetre's als tests que aquest dilluns s'estan fent al Teatre Jardí. Salut va decidir impulsar aquests cribratges a la ciutat després de detectar 216 casos positius en dues setmanes i després de fer-ne a Banyoles i Olot, els primers de la Regió Sanitària de Girona.

Les proves amb tests antigènics ràpids es faran fins dissabte de nou a dues de la tarda i de tres a set en sis espais diferents. A banda del teatre, dimarts es faran al centre cívic Creu de la Mà, dimecres a l'auditori dels Caputxins, dijous al centre cívic Joaquim Xirau, divendres al teatre Bon Pastor i dissabte, de nou, a l'auditori dels Caputxins.

Frenar l'expansió del virus i tallar les cadenes

Des de Salut, el director dels sectors Garrotxa, Ripollès, Alt i Baix Empordà del CatSalut, Josep Carreras, diu que l'objectiu és arribar al màxim de població possible per frenar l'expansió del virus i tallar la cadena de contagis. I la prioritat és fer-ho entre la població major de 16 anys asimptomàtica que, segons Carreras, pot ser portadora del virus i passar-lo sense ser-ne conscient. També remarca que cal arribar a aquells que no són tant conscients de la situació però que igualment poden transmetre-ho.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha assegurat que la situació a la ciutat ha millorat en els últims dies i que, a hores d'ara, tenen una mitjana de 40 casos setmanals, "davant dels 300 que havíem tingut". La taxa de contagi se situa en el 0,58 i el risc de rebrot a 191 (la setmana passada estava en 316). La taxa de positivitat entre les proves de detecció realitzades, a més, se situa en el 5,68%.

"Estem passant un examen"

Malgrat això, ha insistit que, tot i que la situació "és bona", no es pot abaixar la guàrdia. "Estem passant un examen i l'hem de fer molt i molt bé perquè les dades les hem de mantenir", ha dit. En aquest sentit, ha remarcat que a l'Hospital de Figueres

La importància de les quarantenes

També ha dit que és molt important que les persones que siguin positives facin la quarantena i que els Serveis Socials estan preparats per atendre aquells casos que tinguin necessitats especials. "Els cribratges no serveixen per res si no es fan les quarantenes. No podem tornar a les dades que teníem", ha afegit.

En relació als propers municipis on es podrien fer cribratges, Carreras no han volgut avançar quins seran. Només ha dit que igual que Figueres les preocupaven Palafrugell i Salt però que en les ultimes setmanes ja s'hi ha estat fent cribratges i que avaluaran els resultats per veure quins seran els pròxims.

Salut recorda que les proves per a la detecció de la Covid-19es continuen realitzant als centres d'atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).

Les proves amb tests antigènics ràpids es faran en sis espais de la ciutat fins dissabte.