29 de setembre de 2020
29.09.2020
L'Empordà
Roses

Neix un nou programa divulgatiu del peix de llotja i la cuina de la Costa Brava

El projecte ha estat impulsat per les onze confraries de pescadors

28.09.2020 | 19:16
La primera temporada centra el seu fil conductor en les 11 confraries de la Costa Brava

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, divendres va presidir la presentació del programa televisiu La Mar de Bé, que servirà per divulgar el peix de llotja i la cuina de la Costa Brava. El projecte ha estat impulsat per les onze confraries de pescadors de la Costa Brava, administracions locals, empreses i entitats del sector pesquer i el Grup d'Acció Local Pesquer (GALP).

L'àmbit territorial del GALP Costa Brava abasta 3.611,90 km2, amb una població de 171.936 habitants, que integren els municipis pesquers de Cadaqués, Llançà, El Port de la Selva, Roses, l'Escala, l'Estartit, Palamós, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols i Blanes. El Grup és l'encarregat de dinamitzar el territori d'àmbit pesquer realitzant millores amb l'aprovació de diferents projectes que s'adeqüen als objectius de la seva estratègia de desenvolupament local (EDLP), treballant amb un model de gestió que permet centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel mateix territori.


El món de la pesca i, concretament, l'ofici de pescador i el seu producte, pateix un important grau de desconeixement entre la societat. El consumidor de peix va envellint i provoca una davallada de la cultura pesquera: ignorància de les espècies autòctones i desconeixença de les receptes de peix i marisc. Els professionals del peix volen capgirar la situació explicant-se i donant a conèixer el seu ofici i el seu producte d'alt valor gurmet i nutricional.

Per fer-ho, han creat La Mar de Bé, un programa divulgatiu i divertit sobre el peix de llotja que busca donar prestigi al peix, al pescador i oferir una visió optimista de l'ofici i la seva riquesa cultural. L'objectiu és reivindicar l'ofici de pescador; donar suport al consum del peix de llotja al nostre territori; acostar el públic a la mar mitjançant la divulgació de coneixements de diferents àmbits com la gastronomia, la nutrició, la ciència, l'economia i el turisme; mostrar altres maneres originals i diferents de cuinar el peix i donar a conèixer espècies autòctones per incentivar el consum de peixos desconeguts.

Primera temporada, onze capítols

Cada programa de La Mar de Bé consta de tres parts que tracten qüestions informatives i, també, de divulgació i entreteniment: una entrevista a una persona destacable del món de la pesca, un vídeo recepta de peix i marisc de llotja i un testimoni d'un expert o una experta en diversos àmbits relacionats amb el mar. El programa, que consta d'un total d'onze capítols amb una durada d'entre 15-20 minuts, està conduït per Quim Casellas, xef de l'Hotel Restaurant Casamar a Llafranc, guardonat amb una estrella Michelin. En Quim és un gran defensor del producte local i un bon comunicador capaç de connectar amb tots els públics, des d'infants fins a professionals, per transmetre la importància i la rellevància de l'ofici de pescador i del producte fresc i de qualitat.

Cada dimecres, des del 9 de setembre, s'estrena un nou capítol a la web www.lamardebe.net on ja s'hi pot trobar els primers capítols del programa, que també s'emet cada dimecres al Canal 10 L'Escala (21h). Pròximament es podrà veure la recopilació dels programes a La Xarxa de Televisions Locals.

El rodatge, que va començar el mes de juny, s'ha realitzat a l'Hotel Casamar de Llafranc i al vaixell de pesca Gloriamar Dos, un vaixell reconvertit en museu ubicat al port de Roses.

Junts per defensar l'ofici i el peix de llotja

La Mar de Bé compta amb un important teixit de col·laboradors, impulsors, pescadors i especialistes que han volgut intervenir aportant valor afegit i qualitat a un projecte de gran interès per al territori en diversos sentits: cultural, econòmic, tradicional, històric...

Els impulsors de La Mar de Bé són les 11 confraries de pescadors de la Costa Brava, administracions locals, empreses i entitats del sector pesquer, socis del Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava: Ajuntament de Llançà, Ajuntament de Roses, Ajuntament de l'Escala, Confraria de Pescadors de Roses, Confraria de Pescadors de Blanes, Confraries de Pescadors de l'Escala, Confraria de Pescadors de l'Estartit, Confraria de Pescadors de Palamós, Confraria de Pescadors del Port de Llançà, Estació Nàutica de Roses – Cap de Creus, Federació Territorial de Confraries de Girona, Fundació Promediterrania, IRTA – Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària i Pescadors de Roses, SL.

La producció del programa està cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, pel Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca i per la Diputació de Girona.

La Mar de Bé també ha tingut suport científic del Museu de la Pesca de Palamós, el Campus de l'Alimentació i Gastronomia de la UdG, la Càtedra d'Estudis Marítims, d'Oceans i Salut, la Càtedra del Vi i l'Oli i la Càtedra de Gastronomia, totes de la UdG.

11 confraries, 11 programes

La primera temporada de La Mar de Bé centra el seu fil conductor en les 11 confraries de pescadors de la Costa Brava. El programa fa un recorregut pels 11 municipis pesquers (Roses, Llançà, L'Escala, Blanes, L'Estartit, Palamós, El Port de la Selva, Cadaqués, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar i Lloret de Mar) i en destaca les seves espècies més significatives explicant-ne les seves característiques, la forma de captura i l'elaboració culinària.

A més, complementa aquest contingut amb l'aportació i la participació de pescadors i experts de la zona, sempre amb un to proper i dinàmic per acostar l'espectador a la mar i a la realitat pesquera del país.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
anteriorsegüent