Un any després de la incorporació a l'equip TESS TFOP SG1 de la NASA, l'Observatori Astronòmic Albanyà ha co-descobert cinc nous sistemes planetaris. Aquesta troballa inclou 12 planetes ubicats en diversos sistemes solars, al voltant d'estrelles properes al nostre Sol.

Els planetes descoberts formen part de diverses categories: n'hi ha que pertanyen a la categoria de super-Terres (de la mida de la Terra) i n'hi ha que són móns sub-neptunians (similars a Neptú), uns tipus de planetes que mai s'han trobat dins del nostre sistema solar. A més, alguns dels sistemes planetaris descoberts són excel·lents candidats per a futurs estudis amb grans telescopis, com el futur telescopi espacial James Webb.

La ubicació del sistema solar planetari HD 191939 a la constel·lació de Draco. FOTO: JUAN CARLOS CASADO

En paraules de Pere Guerra, director de l'Observatori Astronòmic Albanyà, «hem tingut un any extremadament productiu des del punt de vista científic. El nostre centre astronòmic s'ha encarregat de validar les dades que ha captat la nau espacial TESS de la NASA, observant des d'Albanyà i participant en 12 dels 66 descobriments que ha fet la TESS».

Sobre la tasca divulgativa de l'Observatori, Guerra afegeix que «estem també molt contents de l'acollida que ha tingut el nostre centre entre el públic de Catalunya; ja que molts dels visitants que tenim vénen atrets per aquests nous descobriments i amb ganes de saber més sobre els exoplanetes, aquest camp de l'exploració cada cop més popular».

Pel que fa a la TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite), té com a missió principal descobrir, com a mínim, 50 exoplanetes d'una mida menor a la de Neptú. Aquesta missió de la NASA està liderada per l'Institut de Tecnologia de Massachusets (el MIT) i s'encarrega d'observar més de 500.000 estrelles (les més brillants i properes a la Terra) per buscar exoplanetes.

Sobre l'Observatori Astronòmic Albanyà

Sobre l'Observatori Astronòmic AlbanyàL'Observatori Astronòmic Albanyà es troba dins del PEIN Alta Garrotxa, al municipi d'Albanyà, a només 30 minuts de Figueres i adjacent al càmping Bassegoda Park. Aquest es va convertir en el primer campament Starlight de la Península Ibèrica. D'altra banda, l'excepcional qualitat del cel d'Albanyà va fer que el municipi es convertís en el primer Parc Internacional de Cel Fosc de l'Estat el 2017. A més, és el primer indret de tot el món a rebre aquests dos certificats.

Les instal·lacions de l'Observatori Astronòmic Albanyà compten amb el telescopi més gran de les comarques de Girona; van ser inaugurades l'estiu de 2017 i, en la seva primera temporada, ja va acollir més de 5.000 visitants. Posteriorment, ha rebut més de 15.000 visitants cada temporada i s'ha convertit en un referent en astroturisme a Catalunya. El centre va inaugurar nova temporada el passat mes de juny, i compta amb un renovat espectacle astronòmic, en què es mostren les constel·lacions on s'ubiquen aquests nous sistemes solars descoberts. Aquesta setmana, a més, preparen sessions especials per veure la pluja d'estels coneguda com a Llàgrimes de Sant Llorenç.