Les estacions de tren convencional i d'autobusos i l'Oficina de Turisme de Figueres seran, a partir d'ara, el punt de sortida d'una ruta dedicada al seu fill més il·lustre. Es tracta d'un camí de formigues senyalitzat amb panots que connecta diferents punts destacats de la ciutat vinculats a Salvador Dalí.

A la plaça de la Palmera hi convergiran els indicadors que provenen de les estacions i de la Casa Empordà, per continuar un recorregut que passa per les cases del carrer Monturiol, la Rambla, el Museu del Joguet i el Teatre-Museu, entre altres espais rellevants.

El projecte ha estat impulsat pels Amics dels Museus Dalí amb el vistiplau de la Fundació Gala-Salvador Dalí i l'execució de l'Ajuntament de Figueres. La tria de les formigues no ha estat casual, ja que es tracta d'un dels insectes més presents a la iconografia daliniana.

La intenció dels Amics ha estat crear una ruta per als visitants que destaca els espais dalinians més emblemàtics de la ciutat. Per al govern figuerenc es tracta d'una proposta que «té un atractiu, ja que no només és una ruta que et porta al Museu», segons el regidor de Cultura i Turisme, Alfons Martínez. «A vegades sembla que Dalí sigui un bolet, i no, era figuerenc, la seva relació amb la ciutat hi era i s'ha de tenir en compte», afegeix.

La iniciativa feia molt de temps que esperava convertir-se en una realitat: «Aquesta era una proposta rigorosa i seriosa, crec que qualsevol govern això ho té en compte. Que sigui un projecte que balla entre dos governs, avala que està ben fet», considera el regidor.

La ruta de formigues, que ja és visible en els diferents espais on s'han col·locat els indicadors, recorre aproximadament un quilòmetre i mig pel centre de la ciutat i es presenta aquest divendres oficialment. Aquesta nova ruta turística també ha comptat amb la implicació de l'Associació de Guies de Figueres, «que l'han emplenat de contingut», afirma el regidor Alfons Martínez.

El projecte, liderat pel dissenyador Jordi Palmada i l'arquitecta Misse Coll, inclou tres tipus diferents de panots: uns més grans se situen als punts d'inici del recorregut; uns més petits, distribuïts al llarg de la ruta; i uns laterals, situats a les parets d'edificis rellevants com la Casa Natal o el Museu del Joguet.

Un dels trets característics del disseny dels diferents panots és que, a més de ser estèticament atractius, estan fets amb un material suficientment consistent i la instal·lació garanteix el seu manteniment i fermesa, «no només per tema de vandalisme, sinó per evitar que es pogués considerar un souvenir», indica Alfons Martínez. «Entre l'àrea d'Urbanisme de l'Àjuntament de Figueres i els Amics dels Museus Dalí hi ha hagut una feina important perquè aquests elements s'integrin al paisatge urbà», afegeix el regidor.

Cost del projecte

L'entitat Amics dels Museus Dalí ha sigut qui ha assumit la major part del cost d'aquest projecte, a més, «com ja tenien la proposta feta, han realitzat tot el treball de la creació de la ruta, el contingut, la investigació, etcètera», reconeix Alfons Martínez. Els Amics tenen previst explicar el resultat final del projecte durant la seva presentació oficial d'aquest divendres, per la qual cosa han declinat fer declaracions.

Per part de l'Ajuntament, segons explica el regidor de Cultura i Turisme, l'execució ha costat uns dos mil euros provinents del pressupost municipal de l'any 2019, a més dels treballs dels serveis urbans per a la instal·lació d'aquests panots.