La lliure circulació per la via pública dels vehicles de mobilitat personal (VMP) i el seu constant augment va ser un tema polèmic a Roses durant la temporada turística passada. Per això, el municipi ha decidit tirar endavant la redacció d'una ordenança que inclogui aquests vehicles. Una regulació que ha inclòs reunions amb empreses de lloguer del sector, i una comissió mixta amb altres àrees del consistori implicades en la problemàtica. La normativa, que lidera l'Àrea de Seguretat Ciutadana i que es va posar sobre la taula al mes de gener, es troba ara en format d'esborrany.

A Figueres, però, ja fa dies que la Guàrdia Urbana informava als conductors d'aquests VMP de la normativa. A l'espera de la modificació a nivell estatal del Reglament General de Vehicles, i d'una ordenança municipal actualitzada, la policia es regeix per una instrucció emesa per la DGT a principis d'any. Per la Guàrdia Urbana és important diferenciar la tipologia d'aquests vehicles, són aquells propulsats amb motor elèctric que poden circular a una velocitat màxima entre 6 i 25 km/h. Aquests vehicles no precisen permís per a circular i l'assegurança i l'ús del casc són voluntaris. La resta de vehicles que superin els 25 km/h no es poden considerar VMP i tenen una regulació específica, com informa el díptic que ha distribuït l'Ajuntament.

Un cop finalitzada la campanya informativa sobre la circulació dels patinets elèctrics els agents van començar a interposar sancions als usuaris que incompleixen la normativa.

Patinet elèctric circulant correctament a Figueres. BORJA BALSERA

Balanç a Figueres

Durant quinze dies, el cos policial municipal ha donat a conèixer en què consisteix la instrucció i quines són les obligacions com a conductors. El resultat ha estat de 72 usuaris informats, 64 dels quals conduïen un VMP i vuit un altre tipus de vehicle, ja que superava els 25 km/h. L'inspector de la Guàrdia Urbana, Josep Maria Riera, explica que van decidir començar a fer una campanya informativa davant la convicció que els usuaris no coneixien la normativa que se'ls aplicava, tant és així que «la majoria han estat agraïts de rebre aquesta informació», declara.

El balanç dels dos primers dies de sancions, però, va ser de cinc denúncies: tres d'elles amb un import de 200 euros, per circular per la vorera; una altra de 200 euros, per utilitzar auriculars i una de 100 euros, per transportar dues persones.

Posteriorment hi haurà una tercera fase que resta a l'espera de les directrius de la legislació estatal.

El regidor de Seguretat i vicealcalde, Pere Casellas, fa una valoració positiva d'aquest balanç però té clar que «cal actuar». En aquest sentit, com ja va informar l'inici de la campanya informativa, «quan es publiqui la normativa definitiva, modificarem el reglament de circulació municipal», va declarar Casellas a aquest Setmanari. Pel que fa als accidents amb aquests VMP a la ciutat, només tenen constància d'un ocasionat aquest any.

La redacció d'una ordenança a Roses

Segons el regidor de Seguretat Ciutadana de Roses, Joan Plana, «s'ha treballat carrer per carrer per poder elaborar una normativa general vàlida» i la previsió, en el millor dels casos, és que es pugui portar a aprovació al ple del mes de març. Plana especifica que els criteris utilitzats en l'elaboració d'aquesta norma viària són bàsicament prioritzacions entre vehicles «entre VMP i vianants, prioritzem els vianants. Entre vehicles convencionals i VMP, seran aquests últims els que tindran prioritat. Cal tenir en compte la seva sostenibilitat i la descongestió viària que suposen. Tot i això, el criteri principal es basarà en la seguretat». Un cop aprovada l'ordenança municipal que reguli la circulació dels VMP al municipi, s'establirà una segona fase d'informació pública, senyalització i informació a les empreses de venda i lloguer del sector.

Ara per ara, no es disposa d'una regulació estatal per als VMP i «tots els municipis esperàvem aquesta normativa que permeti la mobilitat a tothom sense oposar-se als VMP», apunta el regidor de Seguretat Ciutadana, que afegeix que malgrat que la Direcció General de Trànsit ha publicat una instrucció al respecte «únicament s'ofereix unes directives bàsiques a aplicar però que realment no solucionen res, ja que redirigeixen a les ordenances municipals. Per exemple, que els vehicles de mobilitat personal no poden circular pels espais destinats a vianants, excepte en aquells casos que determini l'ordenança municipal».

Alguns consistoris han optat per regular-ho a través d'un decret d'alcaldia, però Plana ha apostat per fer un pas més, i modificar l'ordenança municipal. No obstant això, es continua reclamat aquesta normativa estatal, que afecta els VMP, vehicles dotats de motor, que transporten un únic viatger i circulen entre 6 i 25 km/h.