A Figueres es registra un 4,5% menys de criminalitat que en el mateix període de l'any anterior. Així ho indiquen les dades extretes del darrer balanç de criminalitat realitzat pel Ministeri de l'Interior amb el Sistema Estadístic de Criminalitat (SEC).

En aquest informe del tercer trimestre de l'any, es fa un recull de l'evolució de les infraccions penals comeses als municipis amb més de 30.000 habitants, registrades pels diferents cossos policials que hi actuen (Guàrdia Urbana; Mossos d'Esquadra; Cos Nacional de Policia, i Guàrdia Civil). A Figueres, de gener a setembre, s'han tingut constància de 2.215 delictes comesos, la majoria d'ells, furts. De les ciutats gironines amb més de 30.000 habitants, només ho supera Lloret de Mar (amb 2.904 delictes), i la capital (amb 4.912).

Segons el Ministeri de l'Interior, la tendència en el darrer trimestre de l'any ha estat decreixent, en contra dels primers mesos, quan s'havia registrat un 4% més respecte al mateix període de l'any anterior. En el cas de Figueres, no ha estat així. El 2019 s'ha tingut un registre inferior de delictes respecte al 2018, arribant al primer semestre de l'any a una diferència del 10%.

Els delictes més freqüents a la ciutat continuen sent els furts, amb 578 casos, i els «delictes greus i menys greus de lesions i discussions tumultuàries», amb 100 casos, tan sols dos menys que l'any anterior. Per una altra part, els delictes que menys es produeixen, o que no es tenen constància, són els qualificats d'homicidis, segrest i delictes contra la llibertat i indemnitat sexual. Pel que fa a aquests delictes, on s'especifica els d'agressió sexual amb penetració (1) i la resta de delictes relacionats (9), han baixat un 16,7%. Aquesta xifra -desmarcada de la tendència general, que augmenta- «s'ha de relacionar amb les polítiques de conscienciació cap a les víctimes i la necessitat de denunciar aquestes conductes», afirmen des d'Interior. Però a Figueres no és així.

La persecució d'una actuació delictiva, normalment, n'augmenta la xifra, tal com demostren les dades dels delictes de tràfic de drogues i és l'explicació que dona el Ministeri, ja que aquests delictes s'han incrementat a tot l'estat. El govern espanyol considera que està molt relacionat amb la decidida actuació de l'executiu per combatre-ho. També pel que fa a la baixada en els robatoris amb força a domicilis (-45,5%), que asseguren que és el resultat dels últims plans operatius policials duts a terme.